Hlavní obsah

Ukázka z nové Troškovy pohádky Nejkrásnější hádanka

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovský chasník Matěj miluje sedlákovu dceru Majdalenku. Sedlák si ale představuje pro dceru bohatšího ženicha a Matěje vyžene. Mladík se vydá do světa, dojde na královský hrad a v hádankářské soutěži získá ruku princezny Rozmarýny. O svatbu s princeznou však nestojí, jeho srdce patří Majdalence. Tak začíná nová česká pohádka Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka, která přijde do kin 21. února.

Článek

Král si chytrého mladíka oblíbí, ale generálovi, dvorní dámě a hofmistrovi je Matěj trnem v oku, zvláště, když se spřátelí se statečným a poctivým vojákem Ondrou, tajně zamilovaným do princezny Rozmarýnky. Generál, hofmistr a dvorní dáma s pomocí loupežníka Madlafouse nastraží na Matěje léčku a málem jej připraví o život. Matěj má však pro strach uděláno.

Filmem Nejkrásnější hádanka se vrací do pohádkového žánru jeden z nejzkušenějších a nejúspěšnějších českých filmařů – scenárista a režisér Zdeněk Troška. Ten tradičně patří k nejúspěšnějším tvůrcům tohoto žánru u nás. Čtyři z jeho pohádek se umístily mezi desítkou nejúspěšnějších pohádkových titulů za posledních patnáct let.

:. Miroslav Táborský v pohádce Nejkrásnější hádanka

Snímek Princezna ze mlejna (1994) vidělo 223 155 diváků, pohádky Z pekla štěstí (1999) a Z pekla štěstí 2 (2001) vidělo 358 079, respektive 334 858 diváků. Pohádka Princezna ze mlejna II (2000) je se 496 041 divákem nejúspěšnější Troškovou pohádkou a celkově druhou nejnavštěvovanější českou pohádkou od roku 1992.

:. Jan Dolanský v pohádce Nejkrásnější hádanka

V pohádce uvidíme např. Jana Dolanského, Ladislava Potměšila, Taťjanu Medveckou, Miroslava Táborského a Veroniku Kubařovou. Více na www.nejkrasnejsihadanka.cz .

Troška pohádkář a patriot

:. Zdeněk Troška, pohádka Nejkrásnější hádankafoto: Famous/Falcon

Zdeněk Troška, jihočeský rodák a patriot studoval na francouzském Lycée Carnot v Dijonu a absolvoval pražskou FAMU. Po režii povídky z filmu Jak rodí chlap (1980) debutoval dětskou komedií Bota jménem Melichar (1983). Následoval kritikou pochvalně přijatý historický dramatický snímek Poklad hraběte Chamaré (1984) a výpravná triková pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987).

Od konce 80. let se Zdeněk Troška zaměřuje střídavě na komediální a pohádkový žánr. Veseloherní trilogie Slunce seno… patří víc než dvě desetiletí k divácky nejvděčněji přijímaným snímkům, opírajícím se o rázovité hrdiny Troškovy rodné obce. Dva díly pohádky Princezna ze mlejna (1994, 2000) a dvě pokračování Z pekla štěstí (1999, 2001) pasovaly Zdeňka Trošku na nejúspěšnějšího domácího tvůrce tohoto žánru.V roce 2002 natočil romantický snímek Andělská tvář a následovaly tři díly komedie Kameňák (2003-2005). Po celou dobu své kariéry se věnuje také operní a muzikálové režii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám