Hlavní obsah

Občan Havel zaujal diváky filmového Berlinale

– BERLÍN
Právo, Věra Míšková

V zaplněném sále berlínského Cinestaru měl v pondělí večer mezinárodní premiéru dokument Občan Havel, jediný český zástupce v programu letošního Berlinale. Slavnostní premiéra přivítala slavnostní hosty včetně velvyslance České republiky Rudolfa Jindráka a místopředsedy vlády Alexandra Vondry.

Článek

„Rád bych uvítal i dva nejdůležitější aktéry, Václava Havla a Pavla Kouteckého, ale bohužel to není možné,“ řekl po projekci režisér Miroslav Janek, který společně se svou ženou, střihačkou Toničkou Jankovou, ze sedmdesátihodinového materiálu, který natočil a zanechal tragicky zesnulý Pavel Koutecký, vytvořil film.

Publikum přijalo Občana Havla velmi vstřícně, a rozptýlilo tak nejen Jankovy obavy: „Samozřejmě jsem byl trochu nervózní, nakolik film pochopí lidé, kteří neznají politické souvislosti, a někteří lidé, jichž si vážím, ty obavy vyslovili také. Ale i když vím, že festivalové publikum je trochu specifické, přesto mě potěšilo, že diváci reagovali z pětadevadesáti procent stejně jako na premiéře v Praze. Některé jemnosti nepochopili, jindy se smáli tam, kde pražské publikum nereagovalo, ale rozdíly byly malé,“ řekl Právu Janek.

Následně dodal: „Přesto je tu jedna věc, kterou jsme si až do dneška vůbec neuvědomili a která mě mrzí – do poloviny filmu není zřejmé, kdo je Olga. Teprve při jejím pohřbu zahraniční diváci pochopí, co v Česku ví každý, že to byla jeho manželka,“ přiznal režisér s tím, že chce ještě přemýšlet, jak by to šlo napravit. Festivaloví diváci se po projekci ptali na vznik filmu, na jeho financování, ale například i na to, proč v něm je tak málo o Havlově nemoci.

„Kdejaké médium se snažilo vlézt prezidentovi až do nemocničního lůžka a Pavel se rozhodl, že on scény z pooperačního pokoje ani jiné intimní situace související s nemocí vůbec točit nebude,“ vysvětlil Janek.

Režisér Miroslav Janek připravuje televizní verzi

Alexandr Vondra zase připomněl, že navzdory Havlovu svolení existovaly přece jen určité limity. „Například Miloš Zeman je showman a rád se nechal při debatě natočit, ale třeba Václav Klaus to nedovolil, a to samozřejmě bylo třeba respektovat,“ řekl Vondra a dodal, že největším paradoxem dokumentu o prezidentovi republiky je, že o něj neměla zájem veřejnoprávní Česká televize, a hlavním partnerem se tak stala komerční Nova.

„Třeba se to Václavu Havlovi jakožto příznivci absurdního dramatu líbí,“ poznamenal s úsměvem další z aktérů filmu, Havlův dlouholetý tajemník Vladimír Hanzel, jehož žena Jarmila Poláková ze společnosti Film a Sociologie je hlavní producentkou filmu. Občan Havel se nyní nabízí i na berlínském filmovém trhu, producenti začínají jednat se zahraničními prodejci. „Dohodli jsme se s německým partnerem, který ho bude prodávat tady, dále už máme signály zájmu o americkou a polskou distribuci, oslovují nás festivaly. Vypadá to všechno nadějně, ale uvidíme, jsme na začátku,“ řekl Právu producent Pavel Strnad a dodal: „V Česku máme po dvou týdnech 33 tisíc diváků, což by mohl být rekordní počet na dokument.“

Miroslav Janek teď bude připravovat ještě čtyř- až pětidílný televizní seriál, který by měla Nova vysílat během roku 2009. „Televizní verze počítá primárně s českým publikem, v nejlepším případě s diváky ze sousedních zemí. Budeme se v ní moci více zabývat přerodem české společnosti a víc rozvinout některé situace,“ řekl Janek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám