Hlavní obsah

Scenárista žaluje Mela Gibsona kvůli filmu Umučení Krista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký scenárista Benedict Fitzgerald podal žalobu na Mela Gibsona a jeho produkční společnost. Tvrdí, že ho herec a režisér v jedné osobě oklamal, aby ho přiměl souhlasit s nižším platem za scénář k filmu Umučení Krista. Uvádí také, že mu byl odmítnut další honorář, o nějž požádal, když se kontroverzní snímek z roku 2004 stal hitem.

Článek

Fitzgerald uvedl, že když ho Gibson požádal o napsání scénáře k filmu o ukřižování Krista, řekl mu, že film bude stát čtyři až sedm miliónů dolarů (70 až 124 miliónů korun), uvádí se v žalobě, která byla v pondělí předána soudu. Fitzgerald také tvrdí, že ho Gibson ujistil, že on sám za film nedostane žádné peníze a nebude nic platit ani lidem, kteří na filmu pracovali. Gibson podle žaloby řekl, že nechce zpátky žádné peníze z toho, co považuje za osobní dar své (římskokatolické) víře.

Fitzgerald, který se na scénáři podílel spolu s Gibsonem, tvrdí, že proto souhlasil "s podstatně menší mzdou, než jakou by dostal, kdyby znal skutečný rozpočet filmu". Ten byl podle žaloby 25 až 50 miliónů dolarů (442 až 885 miliónů korun). Film potom v celém světě vydělal několik set miliónů dolarů.

V žalobě se neuvádí, jakou sumu Fitzgerald za svoje služby dostal. Gibsona ale žaluje z podvodu, porušení smlouvy a nespravedlivého obohacování a žádá odškodné, jehož výši v dokumentu neuvedl. Žaloba se vztahuje i na Gibsonovu produkční společnost Icon Productions. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám