Hlavní obsah

V Berlíně měl mezinárodní premiéru film Občan Havel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Mezinárodní premiéru měl v pondělí v noci na filmovém festivalu Berlinale český dokumentární film Občan Havel. V nabitém kinosále berlínského multiplexu Cinestar viděl film zachycující úřadování i soukromí někdejšího prezidenta Václava Havla i jeho tehdejší německý protějšek Richard von Weizsäcker. Podle něj by v Německu takový film vzniknout nemohl.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Janek (vlevo) a Ladislav Špaček na premiéře filmu v ČR

Článek

Sám Václav Havel se dnešní mezinárodní festivalové premiéry nezúčastnil. Podle spolutvůrců nikoli ze zdravotních důvodů, ale hlavně proto, že mu taková sebeprezentace připadá nevhodná. Samotný film však osobnost prvního českého prezidenta přiblížil divákům více, než většina z nich čekala.

"V Německu by něco takového nebylo možné. Hlavně proto, že nemáme žádného Václava Havla," řekl českým novinářům po projekci její nejváženější host, Richard von Weizsäcker.

Film a Havlova osobnost jej okouzlila jako většinu ostatních diváků. Někteří lidé v kinosále však kvůli nedokonalým anglickým titulkům nemohli vychutnat Havlovy jemné narážky a místy i ostré láteření na byrokracii, politiky či média. Na Berlinale však bude uváděna i verze s německými titulky.

"Byly velké obavy, že tento film za hranicemi Česka nebude mít šanci, protože lidé nebudou znát politické a společenské okolnosti," řekl po projekci Miroslav Janek, jenž film dokončil po režiséru Pavlu Kouteckém, který se v době natáčení smrtelně zranil. "Dojem z dnešního večera je takový, že se tyto obavy nepotvrdily," zhodnotil Janek přijetí filmu festivalovým publikem.

Václava Havla provázel filmový štáb více než 13 let. Prezidenta film zachycuje v úsměvných situacích, například při nácviku prvního projevu před českou poslaneckou sněmovnou, při bloudění po Hradě, hledání krabičky cigaret, při převlékání kalhot, ale i ve chvíli smutku po úmrtí jeho manželky Olgy.

Reklama

Výběr článků

Načítám