Hlavní obsah

Vladimir 518 křtil desku Gorila vs architekt

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jeden z raperů kultovní pražské hiphopové formace Peneři strýčka Homeboye (PSH), Vladimir 518, pokřtil sólovou desku Gorila vs architekt.

Článek

Někdejší graffiti writer, který se vedle muziky věnuje komiksu, ilustraci i další tvorbě, předvedl při křtu temnou podívanou s projekcí klipů a laserovou show. Jeho deska se svou rozmanitostí vymyká dosavadním hiphopovým počinům a lze ji bez nadsázky označit jako průlom, cestu do neznámých končin.

Jediné, k čemu ji lze, alespoň v několika písních přirovnat, jsou legendární WWW, zhruba před rokem reinkarnovaní deskou Neurobeat. Gorila vs. architekt se ale nedrží jednoho schématu, z rapu se dostává k elektronice a elektro boogie, místy míří až do metalu.

Vladimir 518 na ní spolupracoval s rozmanitým týmem hostí. Vedle pražských raperů Oriona a Lafora (LA4) z PSH jsou to Hugo Toxx a James Cole ze Supercrooo.

Překvapením potvrzujícím odchylku od klasiky je například Kateřina Winterová z Ectasy of St. Theresa, největším bonusem je pak refrén v podání Leška Semelky u jednoho z nejsilnějších tracků, písně Děti Prázdnoty.

Deska Gorila vs architekt je skutečnou alternativou a cestou dál, které se mnoho domácích raperů buď bojí, nebo z nedostatku invence vyhýbá. Její největší silou jsou texty, vysokou úroveň progrese má ale i hudba, na které se podepsali Trafik, Wich a hlavně Enemy a Sifon z WWW.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám