Hlavní obsah

Nejkrásnější hádanka míří do kin

Již jen několik dní zbývá do slavnostní premiéry nové filmové pohádky Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka. Do kin v celé republice vstoupí 21. února, ale již v tomto týdnu začínají mimořádné předpremiérové akce.

Článek

Ve středu čeká tvůrce a herce první promítání v Týně nad Vltavou, v jehož okolí se film také natáčel. Velká předpremiéra, spojená i s turnajem v pexesu, proběhne ve čtvrtek v Českých Budějovicích. Mimořádná uvedení provázená autogramiádami, soutěžemi a setkáním s tvůrci a herci uvidí diváci v pátek v Hradci Králové a o víkendu v Mladé Boleslavi a Plzni.

Inspirací pro scénář filmu Nejkrásnější hádanka se staly Drdovy pohádky O Matějovi a Majdalence a Jak princezna hádala, až prohádala. Zdeněk Troška sáhl po předloze Jana Drdy již poněkolikáté. Tu první zfilmoval už před dvaceti lety, byla to pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Český Honza se stal předlohou k filmu Z pekla štěstí.

„Už v první třídě, kdy jsem si přečetl sbírku pohádek Jana Drdy, jsem se do téhle knížky zamiloval. Dodnes je mou nejoblíbenější, mám doma tři nebo čtyři vydání a chtěl bych podle ní natočit ještě hodně filmů,“ vyznává se režisér, který si tehdy knížku vypůjčil z knihovny na pionýrském táboře v Kubově Huti.

Co je na tomto autorovi tak přitažlivé, že se k němu stále vrací? „Drdovy pohádky jsou nádherné, půvabné, české,“ zdůrazňuje Zdeněk Troška, „jsou úsměvné a radostné, a proto tvoří naše národní stříbro.“

Nechceme dělat českého Harryho Pottera

Na realizaci filmu čekal Zdeněk Troška několik let. Projektu se nakonec vloni ujalo Barrandov Studio a v rekordním čase připravilo film do natáčení. „Tvorba pro děti byla nedílnou součástí barrandovské historie a my jsme přesvědčeni, že je to i jeho perspektiva. Pohádka vždy byl nejlepší vývozní artikl a přerušení dlouholeté tradice pohádkové tvorby rozhodně ničemu neprospívá,“ říká producentka Helena Uldrichová.

Barrandovská produkce má zároveň přesnou představu, na jaká témata se chce do budoucna v tvorbě pro děti a mládež zaměřit. „Není naším cílem vyrábět české verze Harryho Pottera. Tento druh filmu jednak není naší mentalitě blízký a je nám i jasné, že v českých podmínkách nejsme schopni konkurovat výpravným zahraničním projektům. Tradice české pohádky je jiná, je v humoru, laskavosti, lidovosti a právě Zdeněk Troška umí ducha české pohádky výborně vystihnout,“ dodává Helena Uldrichová.

V hlavních rolí Nekrásnější hádanky se objeví řada zajímavých domácích herců. „Hrát v pohádce rozhodně není nic podřadného,“ říká Jan Dolanský, který vytváří hlavní roli Matěje. „ A pro herce je to zajímavý úkol. Já myslím, že točit pohádky je to nejhezčí, co může být.“

Nejkrásnější hádanka je také překvapivě filmovým debutem pro zkušeného Ladislava Potměšila. „Je to moje první filmová pohádka, v televizi jsem jich už pár natočil, ale ve filmu je to poprvé,“ přiznává herec a dodává. „Pro herce je vždycky príma pocit, když hraje. A v pohádce? Co si víc může přát!“

Mezi pohádkovými záporáky najdeme Miroslava Táborského jako loupežníka Matlafouse nebo Taťjanu Medveckou jako dvorní dámu. „Moje postava je taková aktuální figura. Je to paní, která se vyzná! Je to paní, která rozkrádá královský rozpočet. Je to paní, která intrikuje na všechny strany, je to paní, do které byste to neřekli… a která skončí v káznici,“ představuje postavu herečka.

Pohádku Nejkrásnější hádanka řadí její tvůrce k takzvaným „omalovánkovým“ pohádkám, určeným nejmladším dětem předškolního a mladšího školního věku. Díky spojení laskavého humoru a nadsázky však věří, že se nebudou nudit ani dospělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám