Hlavní obsah

Ve Švýcarsku ukradli obrazy za tři miliardy korun

Reuters, Novinky, AFP, aš, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CURYCH
Aktualizováno

Zloději ukradli z curyšského muzea obrazy francouzských impresionistů Cézanna, Degase, Moneta a Van Gogha v hodnotě okolo 180 miliónů švýcarských franků (téměř tři miliardy korun). Obrazy byly podle policie ukradeny v neděli ze soukromé sbírky Nadace Emila Bührleho.

Foto: Profimedia.cz

Claude Monet: Makové pole u Vétheuil

Článek

Policie v souvislosti s krádeží v osmém curyšském obvodě stíhá tři lidi. Gang měl vyhrožovat ochrance zastřelením. Obrazy pak naložil do přistavené bílé dodávky a z místa unikl. Jeden z pachatelů měl údajně slovanský přízvuk.

Jedná se o jednu z největších krádeží uměleckých děl za posledních dvacet let.

Zloději ukradli Makové pole u Vétheuil od Claudea Moneta (1879), Hrabě Lepic a jeho dcery od Edgara Degase (1871), Kvetoucí kaštany Vincenta Van Gogha (1890) a Chlapce v červené vestě od Paula Cézanna (1888).

Francouzští impresionisté a postimpresionisté jsou jádrem soukromé sbírky Nadace Emila Bührleho.

Emil Georg Bührle

Podle internetových stránek Bührleho nadace pocházel tento průmyslník z Německa. V Curychu převzal tehdy skomírající zbrojovku Oerlikon a vytvořil z ní jednu z nejvýznamnějších evropských zbrojařských závodů. Ve Švýcarsku dostal později občanství. Za svého života shromáždil jednu z nejrozsáhlejších soukromých sbírek malířů 19. a 20. století v Evropě, kterou jeho rodina zpřístupnila ve vile, kde žil.

Zdroj ČTK

Nedělní krádež obrazů v Curychu je v pořadí druhá v zemi v uplynulém týdnu. Minulý týden ve středu byly ukradeny z výstavy v Pfäffikonu nedaleko Curychu olejomalby Pabla Picassa Hlava koně, Sklenice a Džbán.

Reklama

Výběr článků

Načítám