Hlavní obsah

Barbora Tachecí prý porušila rozhlasový kodex

PRAHA
Aktualizováno

Odvolaná ředitelka Radiožurnálu Barbora Tachecí porušila svým vystoupením v pořadu Volejte ředitelce v sobotu 19. ledna Kodex Českého rozhlasu. K tomuto závěru dospěla Rada ČRo na svém mimořádném středečním zasedání, jehož závěry v pátek zveřejnila.

Foto: ČTK

Barbora Tachecí

Článek

Tachecí podle radních nerespektovala zejména bod, který uvádí: „V případě, že je Český rozhlas subjektem sporu, není přípustné zvýhodnit jej prostorem, který má být ve zprávě věnován jeho vyjádření nebo prezentaci jeho postoje“. Kromě toho porušila Tachecí podle radních kodex ještě v dalších dvou bodech.

Rada však dospěla k názoru, že nespatřuje v jednání Tachecí porušení pracovních povinností, které by ČRo dovolovalo rozvázat s ní pracovní poměr. Naší redakci se ozvali zástupci občanské iniciativy Nechceme přeladit, nemáme kam, kteří se domnívají že odchod Tachecí z funkce problémy kolem Radiožurnálu neřeší.

Upozorňují, že generální ředitel ČRo Václav Kasík dosud věrohodně nevysvětlil, kvůli čemu Tachecí z funkce odvolal. „Nabízí se paralela, zda by pan Kasík také neměl vyvodit osobní odpovědnost, když jeho podřízená Tachecí kodex prokazatelně opakovaně porušovala,“ píše se v prohlášení iniciativy. Iniciativa současně vyzvala Radu ČRo k ustavení expertní komise, která by měla posoudit, zda současná programová koncepce Radiožurnálu neporušuje zákon o Českém rozhlasu, Kodex ČRo, Statut ČRo a Programové cíle Radiožurnálu.

Tachecí se den po svém středečním odvolání dostala do špatného psychického stavu a byla převezena do psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích. „Bude hospitalizována spíše déle, než jen pár dnů,“ sdělil v pátek Právu partner Tachecí Ivo Mathé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám