Hlavní obsah

Českojaponský don Quijote v Praze a Brně

Novinky,
PRAHA

Společné představení herce Národního divadla Vladimíra Javorského a japonského tanečníka Jasunariho Tamaje Don Quijote z Hakušu bude na konci týdne uvedeno v pražském divadle Archa a příští týden v brněnském Centru experimentálního divadla.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Jasunari Tamai v Donu Quijotovi z Hakušu.

Článek

Představení rozvíjí několik let staré sólové taneční představení Tamaje, které připravil s významným japonských tanečníkem Minem Tanakou. Nová podoba, která vznikla na konci roku 2006, spojuje japonský moderní tanec stylu butó, který je vlastní Tamajovi s prvky činohry a pantomimy, i když i Javorský má základy butó. Současně spojuje japonský pohled na svět, v němž se neúspěch trestá, s oním českým švejkovským, že se dá vždycky nějak prokličkovat, a tak se vypjaté scény střídají s humornými a často až lehkovážně shazujícími vážnost tématu.

Don Quijote z Hakušu však není inscenací Cervantesova díla, ale zabývá se obecně problémem donkichotství, životem bloudů, kteří jsou pro svou uměleckou tvorbu ochotni bojovat i s větrnými mlýny obecného nepochopení ze strany racionálního světa.

Představení se od svého vzniku vyvíjelo a další posun přinesla loňská návštěva Japonska, kde bylo uvedeno.

Divadlo Archa uvádí Dona Quijota z Hakušu ve čtvrtek a v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám