Hlavní obsah

Václav Havel přijel na premiéru Višňového sadu

PRAHA

Pražské Divadlo na Vinohradech uvedlo v úterý večer premiéru hry Antona Pavloviče Čechova Višňový sad. Premiéru si nenechal ujít bývalý prezident Václav Havel. Ve hře hraje jednu z hlavních rolí jeho manželka Dagmar. Havel byl v sobotu propuštěn z nemocnice, kde se léčil se srdeční arytmií a zánětem průdušek.

Článek

Havlová ve Višňovém sadu hraje majitelku panství Raněvskou, Viktor Preiss hraje jejího bratra Gajeva a Martin Stropnický podnikatele Lopachina.

Havel divadelní představení sledoval v jedné z loží a na závěrečnou děkovačku poslal kytici žlutých růží. Na protější straně zcela zaplněného hlediště usedla nástupkyně Dagmar Havlové v roli první dámy Livia Klausová.

Děj hry Višňový sad se točí kolem prodeje zanedbaného statku, zmarněných i komických osudů jeho obyvatel. Podle dramaturga Martina Velíška vypráví o podstatných otázkách, které klade moderní svět: o cti a podvodech, o trapnosti, nadějích a iluzích, touze se dorozumět a o lásce. Text v překladu Leoše Suchařípy Velíšek s Morávkem upravili a zkrátili. Autorem scénické hudby byl Michal Pavlíček.

Havlová dostala nabídku už dříve

Havlová dostala od režiséra Morávka nabídku hrát ve Višňovém sadu už před lety, ale kvůli roli první dámy ji musela odmítnout. "S Višňovým sadem si na mě počkal," uvedla už dříve herečka. Zkoušky byly podle ní krásné, ale i náročné na psychické a fyzické síly.

Dagmar Havlová se po sňatku s prezidentem Václavem Havlem v roce 1997 na nějaký čas rozloučila s hereckou dráhou. Po devíti letech se na vinohradské jeviště vrátila v inscenaci amerického dramatika Israela Horovitze Chvíle pravdy, v níž exceluje s Petrem Kostkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Havel je připraven opustit nemocnici

Exprezident Václav Havel se v nemocnici cítí velice dobře a může se podle lékařů sám rozhodnout, zda v pátek nebo v sobotu půjde domů. Havel se léčí...

Havel byl propuštěn z nemocnice

Bývalý prezident Václav Havel byl v sobotu propuštěn z léčení Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze do domácího ošetření....

Výběr článků

Načítám