Hlavní obsah

Berlín ve znamení hudby a s Občanem Havlem

Právo, Věra Míšková

Hudební dokumentární film režiséra Martina Scorseseho Light a Shine (Rozsviť světlo), zachycující dva newyorské koncerty skupiny Rolling Stones, zahájí ve čtvrtek večer za účasti všech protagonistů 58. Mezinárodní filmový festival v Berlíně.

Článek

Bude to poprvé v historii festivalu, co zahajovacím filmem bude hudební dokument, a dokument také poprvé otevře hlavní soutěž – ovšem to bude film z docela jiného soudku. Snímek oscarového režiséra Errola Morrise The Fog of War (Válečné mlžení) se věnuje skandálu v bagdádské věznici, kde američtí vojáci trýznili irácké vězně.

Česká kinematografie na Berlinale

Do kategorie dokumentárních filmů také patří letošní jediný zástupce české kinematografie v oficiálním berlínském programu – v nesoutěžní sekci Forum mladého filmu se bude 11. února promítat časosběrný dokument Občan Havel, který začal původně natáčet režisér Pavel Koutecký a po jeho předloňské tragické smrti ho dokončil Miroslav Janek.

Jinak se česká kinematografie na rozdíl od loňského roku, kdy soutěžil film Obsluhoval jsem anglického krále, v Panoramě se hrál Grandhotel a prezentoval se i snímek …a bude hůř, představí pouze na filmovém trhu, kde režisér Václav Vorlíček v krátkém sestřihu upozorní na svůj připravovaný film Saxana a další filmy se budou nabízet k prodeji: Občan Havel, Václav, Gympl, Bestiář a koprodukční film The Wrong Mr. Johnson a Návrat čápů.

Česká republika bude mít zastoupení také v ekumenické porotě, jejímž členem bude herec Milan Šimáček. Tato porota reprezentuje hlavní křesťanská vyznání světa a Šimáčka do ní vybrala mezinárodní evangelická filmová organizace Interfilm. Šimáček už byl členem ekumenické poroty například na karlovarském festivalu.

Červený koberec plný hvězd

Letošní Berlinale očekává velké hvězdy filmového plátna i hudebního nebe. Vedle členů Rolling Stones (účast slíbili zpěvák Mick Jagger, kytarista Keith Richards, baskytarista Charlie Watts i bubeník Ron Wood) by měla přijet zpěvačka Patti Smithová, jíž je věnován dokument Dream of Life (Sen o životě), Penélope Cruzová a sir Ben Kingsley, kteří hrají v soutěžním filmu Elegy, Scarlett Johanssonová a Natalie Portmanová, které hrají v americko-britském filmu The Other Boleyn Girl, John Malkovich, kterého uvidíme v americko-britském soutěžním snímku Gardens of the Night či Woody Harrelson, který se představí v široce koprodukčním filmu Transsiberian.

Jeanne Moreauová, Emily Watsonová, Willem Dafoe či Mia Farrowová jsou další hvězdy, očekávané v příštích dnech na Postupimském náměstí, kde i příznivci Bollywoodu, tedy indické kinematografie, mohou vyhlížet jeden ze svých největších idolů, Šáha Rukha Khána.

Porotu vede Costa-Gavras

Porotu, která rozhodne o udělení Zlatého medvěda pro nejlepší film a Stříbrných medvědů za nejlepší režii, scénář, mužský a ženský herecký výkon, a Zvláštní cenu poroty, povede řecký režisér Constantin Costa-Gavras (Doznání, Music Box, Malá apokalypsa). Kromě něj budou o rozdělení cen rozhodovat například německá hollywoodská herečka Diane Krugerová, kterou proslavila role Heleny ve filmu Trója a od 14. února ji můžeme vidět ve filmu Lovci pokladů: Kniha tajemství, její francouzská kolegyně Sandrine Bonnaireová nebo americký mistr zvuku Walter Murch.

Celkově se na Berlinale představí do 17. února 400 filmů v osmi sekcích a zvláštních speciálních řadách, věnovaných například vietnamské válce v americké kinematigrafii nebo „kulinářské kinematografii“. Letošní hlavní retrospektivní přehlídka je věnována slavnému španělskému režisérovi Luisi Bunuelovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám