Hlavní obsah

Zlínský festival bude lovit filmy na Berlinale

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Realizační tým zlínského Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež v těchto dnech míří na festival Berlinale. Od 7. do 17. února tam bude lovit žhavé filmové novinky pro svůj program, který odstartuje 1. června.

Článek

"Ve světě filmových festivalů chceme být aktivní hráči. A účast na Berlinale je jedna z příležitostí, jak zůstat na špici pelotonu," zdůraznil umělecký ředitel zlínského festivalu Petr Koliha. "Berlinale je takový malý Babylon. Máte tu jedinečnou šanci potkat ty správné lidi ze všech koutů světa, na které snad jinak ani natrefit nejde. Například z Afriky, Indie nebo Iránu," dodal. Ze stejných důvodů se zlínský festival účastní i světových přehlídek v Cannes či Londýně.

Berlinale je ale podle Kolihy v mnoha ohledech favoritem. "Na Berlinale se dá opravdu pracovat. Jeho provozní zázemí a servis je inspirující. Náš festival se letos opět rozroste počtem filmů i hostů, takže se i my snažíme sledovat, jak to dělají jinde," prozradil Koliha.

Hlavně britská kinematografie

Tým čeká řada jednání s režiséry i reprezentanty národních kinematografií a mezinárodních festivalů. "Nejvíce se ale letos budeme věnovat domlouvání detailů týkajících se Dnů britské kinematografie. Ta totiž bude pilířem blížícího se 48. ročníku zlínského festivalu," prohlásil Koliha. Nové filmy pro domácí diváky pak bude zlínský tým lovit hlavně na přehlídce Generations a filmovém trhu, které jsou tradičními součástmi Berlinale.

"Úspěšný a neustále se rozrůstající zlínský festival je i letos oficiálním partnerem Českého filmového centra ve středoevropském stánku Central European Cinema. Vrcholem berlínské mise bude setkání s partnery a příznivci festivalu, dne 12.2.2008 na stánku Českého filmového centra," uvedla za organizátory Helena Hudečková.

"Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně je nejstarší a jeden z největších festivalů svého druhu na světě. Jeho letošní 48. ročník se koná 1. až 8. června a přinese opět několik novinek. Vedle prodloužení festivalu o jeden den a nové vizuální prezentace s motivem několika párů zvědavých dětských očí to bude například nová Cena diváka pro nejlepší hraný a animovaný film," dodala.

Ponese název Zlaté jablko a pochází z dílny designéra Daniela Piršče. Její název zároveň odkazuje na obchodní a zábavní centrum s moderním multiplexem, které by mělo být v dubnu otevřeno v centru Zlína. Právě tam se totiž letos poprvé odehraje většina festivalových projekcí. Ty budou stejně jako všechny doprovodné akce zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám