Hlavní obsah

Ve věku 64 let náhle zemřel textař Michal Bukovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 64 let podlehl minulý čtvrtek rakovině hrtanu dvorní textař Karla Zicha Michal Bukovič, oznámil publicista a blízký Bukovičův přítel Miloš Skalka. Bukoviče proslavily především písně Řidič tvrdý chleba má, Paráda, Až na vrcholky hor nebo Karel nese asi čaj.

Článek

Michal Bukovič se narodil 17. září 1943 v Praze. Amatérské texty začal psát na začátku 70. let, od roku 1973 se tomuto povolání věnoval profesionálně. "Měl obrovskou výhodu, že psal jak česky, tak anglicky. Všichni čeští zpěváci měli jeho texty na exportních deskách," řekl Skalka.

V letech 1977 až 1983 pracoval v gramofonové firmě Panton, v 90. letech spolupracoval jako autor hudebních pořadů a moderátor s Českým rozhlasem. Psal také scénáře hudebních pořadů pro Českou televizi. "Jeho smrt mě samozřejmě strašně zaskočila. Byl to skromný, tichý, introvertní člověk, který se držel v ústraní. Nechodil na večírky a netoužil být slavný, i když díky textům slavný byl," uvedl Skalka.

Pro Karla Zicha otextoval Bukovič většinu hitů včetně českých verzí písní Elvise Presleyho (Měla na očích brýle, Paráda, Na prvním programu, Léto jak má být). Psal také pro Mikiho Volka nebo Věru Martinovou (Až na vrcholky hor). V poslední době, zejména po smrti Karla Zicha, jeho texty zpívali Karel Gott a skupina Rangers.

Reklama

Výběr článků

Načítám