Hlavní obsah

Potter v Tesku je prý padělek, Albatros podal trestní oznámení

Novinky, Stanislav Dvořák, Tomáš Holý
Aktualizováno

Nakladatelství Albatros v úterý podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajné nelegální výrobě a distribuci české verze knihy Harry Potter a relikvie smrti. Zároveň vyzval společnost Tesco Stores, aby okamžitě zastavila prodej této knihy. Jenže řetězec nařčení odmítá.

Článek

"Podáváme trestní oznámení," oznámil Novinkám v úterý PR manažer nakladatelství Albatros Radovan Suk. Podle vyjádření Albatrosu nemá Tesco s nakladatelstvím žádnou smlouvu o distribuci, proto prý nemůže jít o originály.

"Je nám velmi líto, že si v tomto případě zodpovědní pracovníci řetězce neověřili původ zboží přímo u nás v nakladatelství, protože naše postavení jako výhradního vydavatele a distributora této knihy v českém jazyce je veřejně známé," uvedl ředitel Albatrosu Michal Krejčí.

Jde o cenovou válku

Dodal, že obává opakování situace z minulosti, kdy došlo k poškození nejenom dobrého jména nakladatelství Albatros, ale i samotného řetězce prodejen Tesco a v důsledku pak způsobení významné hospodářské škody.

Zároveň nakladatelství vyzvalo k zastavení prodeje publikace.

„Doporučujeme čtenářům velkou obezřetnost při nákupu této knihy, pokud jim bude někde nyní nabízena za cenu výrazně nižší, než je nakladatelstvím Albatros doporučená maloobchodní cena 549,- Kč. S velkou pravděpodobností se pak může jednat o falzifikát knihy, jehož kvalitu jak výrobní, tak literární nemůžeme jakkoliv garantovat," uzavřel Krejčí.

:. Davové šílenství Harryho Pottera propuklo

Původně se kniha měla dostat do řetězců až začátkem března. Tesco však již v pondělí avizovalo, že se u něj bude prodávat od úterý, a to za 499 korun.

Tesco: Prodáváme originál

Podle vyjádření obchodního řetězce nařčení z padělků není pravdivé. "Můžu to vyvrátit. Jsou to originály," řekla Novinkám mluvčí Tesco Stores pro ČR Jana Matoušková. Dodala, že Tesco bude na vyšetřování spolupracovat, protože je prý snadno dokazatelné, že jde o originály. "Máme smlouvu s oficiálním dodavatelem knihy," uzavřela Matoušková.

Potter pod útokem plagiátů již v minulosti

Za prodej pirátských výtisků knihy Harry Potter a Ohnivý pohár byl loni v říjnu zatím nepravomocně odsouzen šéf Ottova nakladatelství Vlastimil Svoboda k roční podmíněnému trestu s odkladem na 2,5 roku a pokutě 200 000 korun, jak uvedla ČTK. Pokud Tesco nepřestane knihy prodávat, chce Albatros požádat o vydání předběžného soudního opatření, které by zamezilo předpokládanému nelegálnímu prodeji knihy, uvedl Krejčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám