Hlavní obsah

Hollywoodští scénáristé nalezli s producenty společnou řeč 

Novinky, Stanislav Dvořák

Dlouhé měsíce stávkující američtí scénáristé by se mohli v blízké budoucnosti vrátit k práci. Údajně již nalezli s producenty kompromis ohledně podílů ze zisku internetové distribuce, uvedl server BBC.

Článek

Dohoda by mohla ukončit tři měsíce trvající protest scénáristů, který paralyzoval Hollywood. Kdysi velkolepé předávání cen Zlatý glóbus se kvůli stávce změnilo ve fraškovitou tiskovou konferenci bez hvězd a podobný propadák hrozil i nejslavnějším komerčním filmovým cenám světa, Oscarům.

To se už nyní nezdá tak aktuální, ale vyhráno ještě není. Jakákoliv dohoda s producenty by musela být schválena také většinou aktivních členů organizace scénáristů Writers Guild of America, kterých je více než 10 000.

Organizátoři Oscarů proto raději připravují i "záložní" oscarovou show, jejíž kostru by tvořily úryvky z filmů a obrazy z historie Oscarů. Gil Cates, který má přípravu oscarové ceremonie na starosti, však doufá, že scénáristé by ceremonii nebojkotovali, ani kdyby do té doby stávka neskončila.

Seriály a talk-show se zastavily 

Sdružení filmových a televizních scenáristů stávkuje už od 5. listopadu loňského roku. Autoři požadovali hlavně větší podíl na zisku z internetové distribuce. Jako první na stávku doplatily televizní talkshow, seriály zatím žijí z předtočených dílů.

Nedávno se ale ukázalo, že i některé seriály mohou být akutně ohroženy. Herečka Yeardley Smithová, která mluví v anglické verzi seriálu Simpsonovi Barta Simpsona, uvedla: "Nemáme obvykle tolik dílů dopředu jako ostatní animované seriály. Teď máme asi deset dílů v různých fázích rozpracovanosti. Otázka je, jestli některé z nich budou připraveny k vysílání před tím, než v květnu skončí sezóna."

Reklama

Výběr článků

Načítám