Hlavní obsah

Státní opera uvede Héléne a Perskou noc

Právo, rh
PRAHA

Novodobou premiéru opery Héléne a cyklu písní Perská noc od Camilla Saint-Saense připravila na 13. února Státní opera Praha. „Obě skladby byly uvedeny naposledy před sto lety,“ řekl na tiskové konferenci šéfdirigent Státní opery Guillaume Tourniaire.

Článek

O jejich provedení pod Tourniairovou taktovkou měly zájem operní domy v Austrálii, Francii i Anglii, francouzský dirigent však dal přednost Praze.

Perské noci i Héléne budou uvedeny v koncertní podobě, a to pouze třikrát (reprízy 14. a 19. února). Roli krásné Heleny vytvoří Christina Vasilevová. „Je to mimořádně těžká role, ale je nádherná,“ řekla česko-bulharská sopranistka novinářům. Tenorista Richard Samek a altistka Jana Sýkorová vystoupí jak v písňovém cyklu, tak i opeře, spolu s Pavlou Vykopalovou coby Pallas Athénou a Héléne Sapinovou, která se ujme recitačního partu Perských nocí.

Héléne měla premiéru v Monte Carlu v roce 1904 s australskou sopranistkou Nellie Melbaovou. Téhož roku se hrála v londýnské Covent Garden, poté v Miláně a pařížské Komické opeře. V Praze by se novodobá premiéra obou děl mohla stát událostí k letošnímu 120. výročí vzniku budovy Státní opery Praha, respektive Nového německého divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám