Hlavní obsah

Obraz Oskara Kokoschky se prodal za 19 a půl miliónu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obraz Londýn - Chelsea Reach z roku 1957 od slavného rakouského expresionisty Oskara Kokoschky se v neděli odpoledne vydražil na pražské aukci za vyvolávací cenu 19,5 miliónů korun. Kupec bude muset k této ceně zaplatit ještě aukční přirážku ve výši deseti procent, takže další dva milióny korun navíc.

Článek

Kokoschka se tak stal druhým nejdražším uměleckým dílem prodaným v České republice. Rekordem zůstává obraz Élévation (Výšky) od Františka Kupky, který se loni v říjnu dosáhl na aukci v Praze rekordní ceny 22,1 miliónu korun.

O možném kupci Kokoschkova obrazu se mezi českými obchodníky s uměním hodně spekulovalo. Někteří sázeli na to, že by obraz v Praze mohl koupit známý podnikatel Ronald Lauder, který má v České republice svoje obchodní zájmy a v New Yorku vlastní slavnou galerii věnovanou zakladatelům německé a rakouské avantgardy. Právě do této sbírky koupil Lauder v roce 2006 takzvanou Zlatou Adélu (Portrét Adély Blochové-Bauerové) od Gustava Klimta za rekordní sumu 135 miliónů dolarů. Kvalitní Kokoschka za cenu kolem miliónu dolarů by pro něj nebyl žádný velký problém.

Český sběratel nemusel přihazovat

Majitel aukčního domu 1. Art Consulting Brno - Praha Jiří Rybář, který obraz vydražil, však pro Právo řekl, že Kokoschku si koupil sběratel z České republiky jako obohacení svojí vlastní umělecké sbírky.

Obraz Londýn - Chelsea Reach se prodal prakticky bez souboje. Jiří Rybář měl od zájemce předem určenou nabídku a limit do kterého směl pro tohoto zákazníka dražit. Vzhledem k tomu, že se soupeř nenašel, získal malbu nový majitel za vyvolávací cenu, která byla dosud nejvyšší v historii aukcí v ČR. Potěšeni budou jistě majitelé obrazu, což je českoněmecká rodina sídlící trvale v Německu. Prahu v aukci upřednostnili před jinými aukčními centry jako je Paříž nebo Londýn a risk se jim vyplatil. Zřejmě je přesvědčilo i to, že se v Praze velmi dobře vydražil obraz Františka Kupky Élévation (Výšky), který také pocházel z jejich majetku.

Dalším úspěchem nedělní pražské aukce, kterou pořádala firma 1. Art Consulting Brno - Praha, bylo vydražení obrazu Stan klasika českého surrealismu Jindřicha Štyrského, který dosáhl na sále ceny 8, 3 miliónu korun.

Nejdražší obrazy prodané na aukcích v České republice
1. František Kupka, Élévation (Výšky), 22,1 miliónu korun, 1. Art Consulting Brno-Praha (2007)
2.Oskar Kokoschka, Londýn - Chelsea Reach, 19,5 miliónu korun, 1. Art Consulting Brno-Praha (2008)
3. František Kupka, Abstraktní kompozice, 13,4 miliónu korun (s přirážkou 15,8 miliónu korun), 1. Art Consulting Brno-Praha (2007)
4. Josef Čapek, Děvče v růžových šatech, 12 miliónů korun, Galerie Art Praha (2007)
5. Jindřich Štyrský, Krajina v oblacích, 10,3 miliónu korun, Galerie Kodl (2007)
6. Josef Čapek, Koupel nohou, 9,3 miliónu, Galerie Art Praha (2006)
7. Antonín Procházka, Poprsí muže, 9 miliónů, Galerie Art Praha (2007)
8. Jindřich Štyrský, Cirkus Simonette, 8,6 miliónu, Galerie Art Praha (2006)
9. Jindřich Štyrský,Stan, 8, 3 miliónu korun, 1. Art Consulting Brno-Praha (2008)
10. Ivan Ivanovič Šiškin, Před zrcadlem, 7,5 miliónu, Galerie Pictura (2006)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám