Hlavní obsah

Jaroslav Dušek: Největší role byla v Musíme si pomáhat

Novinky, Stanislav Dvořák

Herec, moderátor, režisér a pedagog Jaroslav Dušek odpovídal v pátek na dotazy čtenářů Novinek. "Nevím přesně, jak se měří velikost role, ale mám takový dojem, že ta největší byla ve filmu Musíme si pomáhat," uvedl mimo jiné.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jaroslav Dušek na on-line chatu

Článek

Jaroslav Dušek se nejvíce proslavil rolemi ve filmech jako Pelíšky, Pupendo nebo Želary. Jeho nezapomenutelná role učitele Saši z Pelíšků, který přichází s "nabídkou kvalitního sexu" se už stala mezi českými diváky legendou. Dušek je ale také pedagog. Učil autorské herectví a jevištní improvizaci na lidové konzervatoři, byl asistentem Ivana Vyskočila, působí občas i na FAMU, JAMU a DAMU. Jeho nejslavnější studentkou je patrně Ester Kočičková.

Jste opravdu takový blázen jako ve vašich filmech? ptali se čtenáři v chatu, ale známého improvizátora Jaroslava Duška takové dotazy nezaskočí. "V opravdovém životě jsem o trochu jiný, ale v dobrém smyslu," napsal.

Představení v divadle hraje bez pevného scénáře, takže někdy může - třeba díky situaci v sále - vzniknout i zcela nečekaná sekvence. "Navíc se v průběhu času některé sitauce rozkošatí, jiné časem úplně zmizí, některé doznají obměny. Je to prostě v neustálém pohybu, situace je otevřená. V těchto dnech stříhá Olga Špátová záznam, který vznikl asi před rokem a půl. Kdy bude DVD dokončeno, to zatím nevím, ale dáme o tom určitě vědět," vysvětloval Dušek.

"V Praze hráváme v Arše a v klubu Lávka. V Arše hrajeme s Vizitou improvizace, na Lávce Čtyři dohody, Svět Toltéků a Čtyři polohy a jednu Vesnu. Také vás rád zvu na představení Racek dle Richarda Bacha, které se hrává v mé režii v Malém Nosticově divadle nad Čertovkou. Text čte Ivana Uhlířová, klavír prohání Martin Smolka, do znakového jazyka převádějí Maruška Basovníková, Zuzana Hájková a Kateřina Červinková Houšková," napsal čtenářům, kteří se ptali, kde je možné vidět "Duška naživo."

Přišly i dotazy hudební, a Jaroslav Dušek prozradil, že si nedávno zakoupil třeba Glena Goulda, Tara Fuki, Janu Vebrovou, Radúzu, Bobbyho McFerrina, Márovou, Hoffmannovou nebo Ivu Bittovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám