Hlavní obsah

V Egyptě zakázali Kunderu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egyptské úřady zakázaly na 40. knižním veletrhu v Káhiře prezentaci řady arabských i západních autorů, mezi nimiž je i spisovatel Milan Kundera. Díla zapovězených autorů byla zabavena hned na letišti, úřady však důvod nesdělily, oznámila agentura AFP.

Článek

Káhirský veletrh je největší akcí svého druhu v arabském světě. Převládají na něm však islamistická, případně vzdělávací díla. Na současném veletrhu je rozhodně všudypřítomný korán v nejrůznějších podobách a edicích. Nadto k náboženským dílům mají návštěvníky přilákat výrazné slevy.

"Egyptské úřady žádné vysvětlení k zabavení děl neposkytly, nebyli jsme o tomto kroku ani informováni; a knížky nám ani nebyly vráceny," upozornila ředitelka libanonského vydavatelství Dár al-Adab Rana Idrisová. Zákaz objevit se na veletrhu se podle ní týká mimo jiné čtyř Kunderových děl, mezi nimiž je Nesnesitelná lehkost bytí a Kniha smíchu a zapomnění. Všechny byly přeloženy do arabštiny.

Úřady zabavily rovněž výtisky autobiografického díla marockého autora Muhammada Šukrího Nahý chleba, v němž jsou popisovány sexuální scény i užívání drog. Kniha je zakázána v několika arabských zemích, dvacet let nesměla být publikována ani v autorově rodné zemi.

Homosexualita? Vyloučeno!

Na stáncích káhirského veletrhu se nesmí například objevit ani Láska v Saúdské Arábii mladého romanopisce Ibráhíma Badiho, který rozbíjí tabu o saúdskoarabské společnosti, či dílo libanonského autora Hanana Šajcha o dusivém postavení ženy v zemích Perského zálivu, v níž nechybějí zmínky o homosexualitě.

Na veletržním indexu se ocitl i francouzský romanopisec Hubert Prolongeau s knihou Le baiser de Judas (Jidášský polibek), stejně jako sbírka básní Ernesta Che Guevary. V loňském roce se takto nesměla na veletrhu prezentovat díla Řek Zorba Nikose Kazantzakise či erotická Venušina delta francouzsko-americké spisovatelky Anais Ninové.

Kromě náboženských děl a základní knihy islámu se nicméně dostalo prostoru především dětské literatuře, arabské výpravné próze a dílům z oblasti techniky. Podle knihkupkyně Um Amr se letos prodává jen málo knih, přičemž převládá nákup vědeckých témat - dokonce jdou více na odbyt než náboženská díla.

Nejvíce prostoru v regálech zabírají různá vydání koránu a dalších náboženských děl, stejně jako informační příručky Microsoftu. Jejich cena se pohybuje mezi třemi a 28 egyptskými librami (necelých deset až 88 Kč). Hlavní hvězdou veletrhu je samozřejmě korán - ve vydáních od kapesní formy až po luxusně vázaná či přepsaná pro dětského čtenáře, s fotografiemi imámů a dalších náboženských vůdců. K mání jsou i moderní podoby této posvátné knihy - na CD a DVD.

Podle agentury EFE nabídka na veletrhu je pouze pokračováním situace v knihkupectvích ve městě. Islám zatlačil do pozadí Harryho Pottera, kterého je v tržním areálu jak šafránu. Jeden ze stánků vystavuje literaturu pouze v angličtině a jako nejprodávanější titul představuje "Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše". Teprve daleko za ním je sága o čarodějnickém učni, napsala španělská agentura.

Na 40. káhirském veletrhu se představuje 743 vydavatelství z 28 zemí. Čestným hostem jsou Spojené arabské emiráty. Tato volba se setkala s velkou kritikou ze strany egyptských intelektuálů, jelikož jejich vydavatelské počiny jsou velmi chudé. SAE ovšem nešetřily prostředky ani luxusem při představování svých produktů.

Reklama

Výběr článků

Načítám