Hlavní obsah

Naději na Thálii má Stašová, Kratina i Břínková

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominace na Ceny Thálie oznámili ve středu na tiskové konferenci zástupci Herecké asociace, která ocenění za výjimečný herecký výkon v loňském roce udělí již popatnácté. Je mezi nimi i Simona Stašová či Erik Pardus.

Článek

V činohře se v nejužší nominaci ocitla Simona Stašová za roli Evy Mearové v divadle v Příbrami, Helena Dvořáková za Faidru pražského Divadla v Dlouhé, dále Alena Sasínová-Polarczyk, stejně jako její kolega Norbert Lichý, oba za role v ostravské Komorní scéně Aréna, dále Vladimír Kratina z pražského Činoherního klubu a Erik Pardus z brněnského Městského divadla za Dmitrije ve hře Smrt Pavla I.

Výrazněšji tedy letos bodují mimopražská divadla, což platí i o opeře, kde se v nominaci ocitli hned dva sólisté ostravského Národního divadla moravskoslezského – Martin Gurbaĺ a Gianluca Zampieri, dále sopranistka Maida Hundeling za Sentu v Bludném Holanďanovi ústecké opery a Anda-Louise Bogza za titulní postavu v Děvčeti ze Západu pražského Národního divadla.

Muzikálové nominace směřují do dvou divadel – za Prahu boduje Hudební divadlo Karlín nominacemi Pavly Břínkové a Aleše Brisceina v operetě Čardášová princezna, pro brněnské Mětské divadlo mají šanci získat cenu Jitka Čvančarová a Petr Štěpán v muzikálu Čarodějky z Eastwicku.

V baletním oboru jsou na Cenu Thálie navrženi Helena Arenbergerová a Petr Opavský za pražské Divadlo Ponec, Jana Přibylová a Michal Štípa za pražské Národní divadlo, Nikola Márová za Sátní operu Praha a Lukáš Lepold za Národní divadlo moravskoslezské Ostrava.

Kromě těchto cen se na slavnostním večeru, který se odehraje 29. března opět v pražském Národním divadle, bude udělovat i cena pro mladého umělce do 33 let, zvláštní cena Kolegia a oborové ceny za celoživotní mistrovství. Večer, který v přímém přenosu odvysílá Česká televize na prvním programu, bude uvádět již potřetí herec a dramatik Antonín Procházka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám