Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s režisérem Jiřím Sequensem

Právo, Novinky, Stanislav Dvořák, Lucie Jandová
PRAHA

Ve středu byl v pražských Strašnicích pohřben známý český režisér Jiří Sequens, který zemřel 21. ledna ve věku pětaosmdesáti let. Rozloučit se s ním přišlo na 150 lidí a nechyběly mezi nimi známé tváře. Dostavil se např. herec Vladimír Brabec známý jako Major Zeman, Jaroslava Obermaierová, nebo Jana Šulcová.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Herci Vladimír Brabec a Jaroslava Obermaierová na pohřbu filmového a televizního režiséra Jiřího Sequense

Článek

Závěrečnou řeč při obřadu pronesl herec Radoslav Brzobohatý. "Byl to pro mě pan režisér s velkým P. Často jsme se vášnivě přeli, uměl být náročný, ale vždycky to byl pro mě Jura," řekl. Na závěr pohřbu zazněla píseň ze Sequensova nejznámějšího filmu Hříšní lidé města pražského.

Vladimír Brabec na pohřbu Jiřího Sequensefoto: Právo/Lukáš Táborský

Život Jiřího Sequense

Z díla Jiřího Sequense vyniká hlavně film Atentát a seriály Hříšní lidé města pražského a Třicet případů majora Zemana. Režisér začínal původně jako herec Zemského divadla v Brně a Divadla E. F. Buriana v Praze. Vystudoval konzervatoř a Vysokou školu filmovou v Moskvě a většinu života strávil prací pro Československou televizi.

Jaroslava Obermaierová na pohřbu Jiřího Sequensefoto: Právo/Lukáš Táborský

Jeho prvním filmem byl Olověný chléb (1953) a ceněný je zejména snímek o atentátu na Heydricha Atentát (1964). Skutečně slavné jsou především jeho seriály. Dodnes se úspěšně reprízuje jeho seriál z 60. let Hříšní lidé města pražského s Jaroslavem Marvanem, Josefem Bláhou, Františkem Filipovským a Josefem Vinklářem. Později vznikly na podobné téma i filmy Partie krásného dragouna, Pěnička a paraplíčko, Smrt černého krále a Vražda v hotelu Excelsior.

Následoval slavný kontroverzní seriál Třicet případů majora Zemana. Politicky tendenční dílo poplatné době se po listopadu stalo předmětem různých parodií a režisér se dočkal i vážných obvinění např. od bývalých politických vězňů. Přesto se vysílal i po revoluci a spekulovalo se dokonce i o natočení filmu Zeman se vrací.

Nejznámější díla Jiřího Sequense

:: 30 případů majora Zemana

:: Štědrý večer pana rady Vacátka

:: Vražda v hotelu Excelsior

:: Partie krásného dragouna

:: Pěnička a Paraplíčko

:: Hříšní lidé města pražského

:: Atentát

:: Větrná hora

Radek Brzobohatý na pohřbu Jiřího Sequense foto: Právo/Táborský

Reklama

Související články

Zemřel režisér Jiří Sequens

Především dva televizní seriály – Hříšní lidé města pražského a Třicet případů majora Zemana – proslavily filmového režiséra Jiřího Sequense, který...

Výběr článků

Načítám