Hlavní obsah

V Praze měl premiéru film Občan Havel

Aktualizováno

V Praze ve Slovanském domě měl ve středu večer premiéru dokumentární film Občan Havel. Snímek o prvním prezidentu České republiky vznikal 13 let. Havla ve funkci sledoval od roku 1992 Pavel Koutecký. Vzniklo 45 hodin materiálu. Film po dokumentaristově tragické smrti předloni na jaře dokončil Miroslav Janek se svou ženou. Havel se kvůli hospitalizaci v nemocnici premiéry neúčastnil.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Janek (vlevo) a Ladislav Špaček na premiéře filmu

Článek

"Jsem spíše objektem než subjektem této věci. Mohu doporučit jiné zdroje, vyjevit svůj názor, ale absolutně si nechci nic vynucovat či zakazovat," řekl Havel, když předloni v létě usedl mezi novináře na tiskové konferenci, kde producenti po smrti režiséra Kouteckého oznámili, že ho dokončí Miroslav Janek. Havel tehdy přiznal, že filmaři mu při práci nevadili, i když se prý asi každý člověk před kamerou chová trochu jinak.

Zleva Miroslav Janek, Leona Machálková a Bořek Šípek na premiéře filmufoto: Právo/Lukáš Táborský

"Politici, zvláště ti zkušení a ostřílení, si umí toho nevšímat. Anebo možná už dovedou mluvit tak, aby je kdokoli mohl natáčet a nic se nestalo," dodal exprezident. Projekt vznikl ve společnosti Film & Sociologie, jeho koproducenty jsou Negativ, Studio KF, FTV a Michael Wolkowitz. Finančně ho podpořil fond kinematografie a Nadace DrAK a hlavním partnerem byla TV Nova.

"Nova do tohoto projektu vstoupila proto, že se nám líbil, má svůj přesah a přestože ten název tomu nenapovídá, tak je to hodně komerční film," řekl ředitel TV Nova Petr Dvořák. Podle něj ukazuje osobnost bývalého prezidenta z řady úhlů, které jsou divácky velmi zajímavé.

"Myslím si, že v televizi bude velmi dobře fungovat," dodal o filmu šéf Novy. Tato televize si předkoupila televizní práva, snímek uvede zřejmě příští rok i v rozšířené podobě jako čtyřdílný projekt. "Zatím to ale nechci komentovat, všechno včas předem oznámíme," podotkl Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám