Hlavní obsah

Arbitráž kvůli TV 3 pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další fáze arbitrážního řízení mezi lucemburskou firmou European Media Ventures (EMV) a Českem kvůli údajně zmařené miliardové investici do dnes již neexistující televize TV 3 se bude konat od 18. února v Londýně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Českou republiku zastupuje ministerstvo financí. V únorovém arbitrážním slyšení budou vyslechnuti svědci.

Spory o TV 3 se vlečou již několik let. Vysílací licenci televize dostal Martin Kindernay, kterému rozjezd stanice v letech 2000 a 2001 pomáhala financovat právě EMV. Posléze EMV chtěla, aby licenci převedl na lucemburskou společnost KTV, kterou sice Kindernay formálně vlastnil, ale ovládala ji EMV. Převod tehdejší Rada pro rozhlasové a televizní vysílání odmítla.

Rada naopak posléze souhlasila, aby licence přešla na RTV Galaxii vlastněnou původně Kindernayem, který ji prodal GES Media Holdingu. RTV Galaxie na základě licence začala vysílat regionální programy TV Praha a TV Hradec Králové.

Kvůli postupu vysílací rady se rozhodla EMV obrátit na soud, který v prosinci 2004 rozhodnutí rady o převodu licence na RTV Galaxii zrušil. Licence se tak po třech letech vrátila Kindernayovi, který však mezitím televizní branži opustil.

RTV Galaxie začala poté působit jen jako servisní organizace a očekávala, že současná vysílací rada obratem licenci převede zpět na ni. To se nestalo a nakonec v polovině července 2005 TV Praha a TV Hradec Králové kvůli finančním ztrátám ukončily vysílání. Kindernay posléze opětovně nabytou licenci vrátil vysílací radě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám