Hlavní obsah

Koenigsmark napsal čtivou prózu o poválečném pohraničí

Právo, Radmila Hrdinová

Siromacha je duše zemřelého, nepokřtěného dítěte, která čeká, třesoucí se a zmrzlá, v noci u cesty na pocestné. Touží po krvi a jen láska ji může zničit. Tak definuje výraz, jenž tvoří titul románu Alexe Koenigsmarka, jedna z jeho hlavních postav, tajemný Ukrajinec Komarovskij.

Článek

Román, který vycházel během loňského roku na webových stránkách Britských listů a poté ho vydala Mladá fronta, je rozhodně jednou z nejpozoruhodnějších próz ohlížejících se za naší minulostí.

Koenigsmark si vybral léta 1945–48 a tuto chaotickou, kvasící dobu popisuje v prostředí lázeňského pohraničního města, kde se potkávají nejrůznější existence s minulostí záměrně či osudově zahalenou mlhou skrývající mnohá překvapení. Na jedné straně vykazuje jeho román rysy napínavé detektivní prózy, na druhé je ale baladickým zpodobněním doby, jež sama dramatické momenty štědře nabízí.

Ústřední postavou je Vincenc Laška, který po náletu na Drážďany uprchl z vězení a usadil se v lázeňském městě, jež svou provincialitou a současně ozvou někdejší světové slávy vyhovuje člověku, který dokáže ocenit radosti života, ale zároveň je natolik slušným, že je mu zatěžko lovit ve zkalených vodách poválečné povodně s čistým límečkem i svědomím.

Koenigsmark umí poutavě vyprávět, jako dramatik skvěle pracuje s dialogem a úsporným způsobem navozuje situace i postavy. Poválečná léta s jejich groteskními antihrdiny předestírá jako mozaiku, v níž nechává na čtenáři, aby si sám odkryl souvislosti celku. S lehkým nadhledem a jazzově varírovanými návraty uzavírá příběhy svých postav s lakonickým konstatováním: „Nic neobvyklého.“ Osudy jeho postav vykazují totiž stejnou dávku obyčejnosti jako výjimečnosti, jen zaměřeny v objektivu Koenigsmarkova pohledu nabývají na bizarnosti napíchnutého hmyzu. A siromacha číhá stále u cesty. Na kolemjdoucí, na nás, kteří strádajíce nedostatkem lásky propadáme peklu.

Alex Koenigsmark: Siromacha Mladá fronta Praha, 302 strany, doporučená cena 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám