Hlavní obsah

Monstrum v přímém přenosu aneb Natoč si sám!

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnešním multimediálním světě se každý může stát reportérem, zachytit zlomové historické okamžiky, ničivé katastrofy i válečné konflikty. V době, kdy si američtí vojáci pro zábavu natáčejí týrání vězňů, kdy si můžete pirátské kopie koncertů a nových filmů bezprostředně po uvedení stáhnout do svého počítače, pak způsob, jakým je natočený katastrofický americký snímek Monstrum, překvapit ani nemůže.

Článek

Zápletka náročná není. Rob, který má odjet za prací do Japonska, se pohádá se svou ex. U všeho slídí s ruční kamerou jeho kamarád a nenechává si ujít žádné detaily. Rozlučkovou party v centru New Yorku však naruší výpadek proudu. Zem se třese. Nikdo neví, co se děje. Cosi vylezlo z hlubin (Godzilla už tu byla!), vrhá se na město a zabíjí. Do ulic vypouští další potvory, mnohem menší, zato způsobující škaredou smrt. Ve chvíli, kdy na sebe kvílející zrůda upozorní uraženou hlavou Sochy svobody (efektní způsob, jak pošlapat důstojnost Američanů), se skupinka vydává na záchranou misi Robovy přítelkyně.

Oko kamery stále s vámi

Přitažlivý na snímku je právě styl, jakým je natočený. Roztřesený, občas rozmazaný obraz, výpadky a šum (à la Záhada Blair Witch) působí autenticky, syrově, jako by sám divák s kamerou utíkal, padal, bojoval s megapavouky nebo šplhal po polorozpadlém mrakodrapu. Problém je, že divák je svědkem děsu bez emocí.

Představte si: město napadne vraždící stvůra, každému jde o život a naši hrdinové (poměrně neznámí herci) stojí uprostřed té spouště jako panáci v poli, bez výrazu, bez strachu. A kromě toho, že občas zaslechnete vtipnější hlášku, zahlédnete kus obludy a někde něco vybuchne, je atmosféra vlažná.

Pseudodokument – takové krvavé domácí video – vznikl v produkci J. J. Abramse (seriál Ztraceni). Ten chtěl vytvořit prototyp monstra pro naši dobu s odkazem na Godzillu nebo King Konga. A přesto, že byl rozpočet skromný (cca 25 miliónů dolarů), snímek za oceánem vydělává velké peníze.

Uvidíme, zda Monstrum odstartuje sérii filmů nového tisíciletí připomínající amatérské záznamy. Snad jeho následovatelé přinesou kromě divokého obrazu také poutavou zápletku. Monstrum totiž kromě zajímavého zpracování nenabízí nic víc než plytký děj.

Monstrum (Cloverfield), USA, 2008, 84 min. Režie: Matt Reeves, Hrají: Michael Stahl-David, Jessica Lucasová, Blake Lively, Mike Vogel, Lizzy Caplan a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám