Hlavní obsah

Cena Albatrosu Ljubě Štíplové

Hlavní cenu za celoživotní práci s dětskou knihou udělovanou nakladatelstvím Albatros získala letos spisovatelka a scenáristka Ljuba Štíplová, která je známá především jako autorka komiksu Čtyřlístek.

Foto: Doležel Michal, ČTK

Ljuba Štíplová

Článek

„Jsem ráda (za cenu), ale nutné to nebylo. Největší potěšení pro mě je, že děti o ty knihy stojí,“ řekla Štíplová, která se tvorbě pro děti věnuje čtyřicet pět let.

V Albatrosu v roce 1963 jako autorka ve svých třiatřiceti letech začínala. Vyšlo jí v něm celkem sedmnáct titulů, nejpopulárnější je také díky večerníčkovskému zpracování cyklus o koťatech Byla jednou koťata (1999), Pojď si hrát s koťaty (2003), Pojď s koťaty na výlet! (2005), Mezi námi koťaty (2005).

Hlavní část její bibliografie obsahující téměř pět set položek souvisí s komiksem Čtyřlístek, který od konce šedesátých let nepřetržitě vytváří společně s Jaroslavem Němečkem. Dvě ocenění Albatrosu získala kniha Příběhy českých knížat a králů. Za knihu o osudech českých panovníků dostala výroční cenu v kategorii literatury pro čtenáře od devíti let autorka textu Alena Ježková, za ilustrace byla oceněna Renáta Fučíková. 

Reklama

Výběr článků

Načítám