Hlavní obsah

Nejlepší hlášky jsou z Dědictví a z Pelíšků, rozhodli čtenáři

Novinky, Stanislav Dvořák

Filmům Dědictví aneb kurvahošigutntag a Pelíšky se podařilo dostat do první desítky nejlepších českých filmových hlášek hned dvakrát. O výsledku rozhodlo přes 32 000 hlasujících čtenářů Novinek.

Článek

Absolutní prvenství padlo na Polívkovu okřídlenou větu o tom, že pohlavní orgán paní doktorky také neviděl a přesto věří, že ho má. Výrok pochází z bezesporu legendární scény filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag režisérky Věry Chytilové, ve které parta buranů stoluje v luxusní restauraci a kde také hlavní hrdina poprvé spatří svou vysněnou "hérečku". Hláška získala 20% všech hlasů.

Druhé místo patří hlášce z komedie Ecce Homo Homolka. Homolka starší v ní ujišťuje Ludánka, že "jestli si ten fotbal neprosadí, tak je u něj mrtvej muž." Silná slova a odvaha mu ale vzápětí dojdou ve střetu s manžekou. Získ: 10% hlasů.

Třetí místo patří filmu Slunce, seno, jahody a scéně, kdy stará Škopková pacifikuje nejmladšího člena rodiny hodně ostrými výrazy: "Drž to pořádně nebo ti jednu fláknu! Se pobleju! Aby ses nepos...!" Výrok získal necelých 7 % hlasů.

Kde udělali soudruzi chybu?

Čtvrté a páté místo patří výrokům z filmu Pelíšky "Proletáří všech zemí světa, vyližte si pr..." a "Kde udělali soudruzi z NDR chybu?". Oba získali kolem 4 % hlasů. Šesté místo náleží filmu Černí baroni a hlášce "Jestlipak si myslíte, soudruzi, že to přežil? No přežil, protože mu to politicky myslelo, vy šmejdi!.

Na sedmé pozici se opět objevuje Dědictví aneb kurvahošigutntag: "Děláte machry a hajzl máte na chodbě!", na osmé Sněženky a machři a "Vydrž, prďka vydrž!", devátí jsou Knoflíkáři a "Neřeš, nepřepínej a hlavně po ničem nepátrej". Desítku nejlepších uzavírá film Na samotě u lesa a výrok "Chčije a chčije."

TOP TEN

Dědictví aneb kurvahošigutntag: Vašu pi.. jsem taky neviděl a věřím, že ju máte:  20% hlasů 

Ecce Homo Homolka: Jestli si ten fotbal neprosadíš, tak si u mě mrtvej muž: 10%

Slunce, seno, jahody: Drž to pořádně nebo ti jednu fláknu! Se pobleju! Aby ses nepos...:  6,9%

Pelíšky: Proletáří všech zemí světa, vyližte si pr...: 4,3%

Pelíšky: Kde udělali soudruzi z NDR chybu?  3,7%

Černí baroni: Jestlipak si myslíte, soudruzi, že to přežil? No přežil, protože mu to politicky myslelo, vy šmejdi! 2,4%

Dědictví aneb kurvahošigutntag: Děláte machry a hajzl máte na chodbě: 2,3%

Sněženky a machři - Vydrž, prďka vydrž: 2%

Knoflíkáři: Neřeš, nepřepínej a hlavně po ničem nepátrej: 1,6%

Na samotě u lesa: Chčije a chčije.  1,6%

V anketě bylo možné hlasovat o stodvaceti proslulých hláškách, ale naprostá většina z nich zůstala pod hranicí jednoho procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám