Hlavní obsah

České dráhy podporují další Renčův film Hlídač č. 47

České dráhy nepodpořily jen film Filipa Renče Na vlastní nebezpečí, ale podílejí se i na financování jeho nového projektu Hlídač č. 47, sdělil mluvčí této akciové společnosti Ondřej Kubala. Natáčení tohoto snímku skončilo koncem roku 2007, s premiérou Renč počítá letos na podzim.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Režisér Filip Renč s rumunskou herečkou a bývalou modelkou Ralucou Aproduovou a Jiřím Langmajerem z filmu Na vlastní nebezpečí

Článek

Financování filmu Na vlastní nebezpečí strhlo zájem médií hlavně kvůli pomoci od Marka Dalíka, který je blízký premiéru Mirku Topolánkovi.

Dalík v titulcích

Výši podpory Kubala neupřesnil. "Konkrétní ujednání jsou vždy věcí dvou stran," sdělil. Renčův projekt Na vlastní nebezpečí, který vstupuje do českých kin, se zviditelnil v závěrečných titulcích osobním poděkováním režiséra jeho kamarádovi a blízkému spolupracovníkovi premiéra Mirka Topolánka (ODS) Marku Dalíkovi, který mu na tento snímek pomohl sehnat peníze.

Novinářům Renč řekl, že ho Dalík zkontaktoval s lidmi a firmami, které byly ochotny dát do filmu finance. Původní rozpočet ve výši 28,8 miliónu korun mohl tak díky mecenášům narůst o další dva milióny korun, za které pořídil speciální kameru a profesionální vodáckou výbavu.

ČSSD hovoří o korupci

Politici opoziční ČSSD označili informaci o tom, že Marek Dalík Renčovi pomáhal, za další důkaz korupčních praktik premiérova nejbližšího okolí. Za nepochopitelné považují také to, že snímek sponzorovaly i České dráhy, tedy společnost dotovaná z kapes daňových poplatníků.

"Už v minulosti České dráhy spolupracovaly na řadě filmů i dalších akcí a budou v tom i nadále pokračovat," uvedl mluvčí a připomněl například snímky Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí režisérů Pavla Göbla a Romana Švejdy, Poslední vlak o transportu smrti z Berlína do Osvětimi, který v česko-německé koprodukci natočili manželé Joseph Vilsmaier a Dana Vávrová, a další projekty.

Za "jeden ze střípků této mozaiky filmové spolupráce" označil Kubala i film Filipa Renče Na vlastní nebezpečí.

"Vždy jde o standardní obchodní spolupráci, jejímž výsledkem je propagace dobrého jména a služeb Českých drah," uvedl Kubala s tím, že České dráhy nejsou v žádném případě sponzory - vždy jde o klasické obchodní smlouvy. "Peníze určené na marketingové a PR aktivity Českých drah získáváme z vlastní obchodní činnosti," vysvětlil mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Filip Renč představil nový film

Akční film Na vlastní nebezpečí, odehrávající se převážně na divoké řece, představil v úterý novinářům jeho režisér Filip Renč společně se scenáristou Josefem...

Výběr článků

Načítám