Hlavní obsah

Věřitelé chtějí po Jakubiskové téměř milión, ona je ale klidná

Věřitelé, kteří podali návrh na konkurz na firmu Jakubisko Film, chtějí po její majitelce Deaně Jakubiskové uhradit pohledávky v hodnotě 990 000 korun. Částka prý odpovídá službám, které navrhovatelé konkurzu poskytli při přípravě velkofilmu režiséra Juraje Jakubiska Bathory, jehož premiéra má být letos v červenci. Samotná Jakubisková ale zůstává klidná, protože důkazy podle ní svědčí v její prospěch.

Článek

Věřiteli jsou František Urban, který pohledávku v hodnotě 90 000 korun koupil od Petra Šplíchala, a Jiří Ondráček, který chce uplatnit pohledávku v hodnotě 900 000 korun. Šplíchal působil jako produkční filmu Bathory, Ondráček pronajímal pro potřeby projektu audiovizuální techniku.

Podle právního zástupce Jakubiskové pohledávky obou mužů nelze uplatnit, protože navrhovatelé porušili smlouvy. Mezi pochybení údajně patří například to, že některé služby byly fakturovány dvakrát nebo to, že za ztracené věci požadovali částku odpovídající novému namísto opotřebovanému zboží.

O sporu rozhodne soudní projednávání důkazů a výslech Petra Šplíchala. Podle něj je Urban jen "bílým koněm" nasazený Šplíchalem. Urban, který s výslechem souhlasí, se ale nařčení brání. Prý se kupováním pohledávek živí, a když pohledávku v hodnotě 90 000 korun od Šplíchala kupoval, nevěděl prý přesně, jak se věci mají.

Spory se vedou kvůli filmu o Alžbětě Báthoryové, zvané Čachtická paní, který je produkčně nejdražším filmovým projektem ve střední Evropě. Na jeho rozpočtu kolem 300 miliónů korun se podílí Česko, Slovensko, Maďarsko a Británie. Premiéra filmu měla být původně loni v říjnu, poté byla přesunuta na letošní leden, později únor, nakonec se ale uskuteční až 10. července 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám