Hlavní obsah

Česká detektivka nabírá dech

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnské nakladatelství Moba obnovilo zelenou řadu detektivních příběhů a podobně jako nakladatelství Motto nabízí i nová tuzemská jména v žánru, který má díky Emilu Vachkovi, Karlu Čapkovi nebo Jiřímu Markovi dobré jméno.

Článek

Musíš mě zabít, tak nazvala Eva Kačírková svou novinku. Stejně jako ve svých jiných dílech si i tentokrát všímá propojení světa obchodu a politiky. Mimi Gregorová, mladá manželka milionáře Martina Gregora, který zemře ve svém drahém autě při útěku z vlastní chaty, má mobil ozdobený diamantky, které obvykle nosila na krku.

Maličký symbol prostředí firmy, kterou vlastnili mrtvý Gregor a JUDr. Hodr. Kačírková postupně rozkrývá vztahy mezi manželi a jejich obchodními partnery. Jinému stylu je věrná Jana Moravcová, která ve stejné edici nabídla titul Pinč baskervillský. Bedřich Tománek se v něm po letech vrací do vily, kde kdysi v internátu strávil školní rok.

Moravcová nezačíná vraždou, zajímají ji spíše charakteristiky jednajících postav. Láká ji také uzavřená společnost rodiny, kam se Tománek dostal jako „předčítač“ paní Jitky, která miluje literární příběhy, nejlépe však v podání někoho cizího. Tajemstvím je existence jistého Pajera, který je takřka všudypřítomný, i když ho skoro nikdo neviděl. Moravcová, která má stálou čtenářskou obec, díky výzvám brněnských nakladatelů nadále kreslí povahy lidí, u nichž se teprve postupem času ukáže, kdo je kdo.

Objevují se noví autoři

Novým jménem české detektivní literatury je Zdenka Hammerová, která se knihou Hlídej si svou holčičku! představila čtenářům už počtvrté. Na rozdíl od autorů hledajících vraha se nejvíc zajímá o vztahy mezi lidmi. Její hrdinka žije sama s dcerkou pod pečlivým dohledem maminky, takže přítel Martin jen těžko hledá možnost, jak se stát trvalým partnerem. Kámen se vzkazem, využitým v titulu, který rozbije okno, zaseje nedůvěru mezi všechny, kdo se kolem Gity objevují.

Je možné říci, že Hammerová miluje záhady, tajemství, což se projevilo v knize Nářek ze tmy, kdy žena – opět s malou dcerkou – zjistí až při práci v penziónu v Jižním Tyrolsku, jak to s jejím dětstvím vlastně bylo. Příliš tenký led zase nabídl netušené osudy zemřelé sestry Dity, o níž se Lucie dozvídá postupně pravdu až ve chvíli, kdy se jí už na nic zeptat nemůže.

Na závěr jsem si nechal Případ rozhádaných spolužáků Juana Zamory. Nakladatel připomíná, že nejde o pseudonym, ale o muže narozeného v Praze v roce 1989, který jako člen České asociace autorů detektivní literatury i Společnosti Agathy Christie pilně obesílá každoročně pořádané soutěže o nejlepší detektivní povídku. V roce 2006 získal cenu České společnosti Sherlocka Holmese. Ve své prvotině spojuje zážitky spolužáků ze střední školy, soukromého detektiva i policejních vyšetřovatelů. Úsporný styl, blízký ke společenskému románu, čtenáře určitě zaujme a do budoucnosti dává naději, že se se jménem znějícím spíš španělsky než česky ještě setkáme.

Česká detektivka, o niž poklesl zájem v době, kdy padla všechna společenská i politická tabu, nabírá dech. A získává nové autory, to je ta úplně nejlepší zpráva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám