Hlavní obsah

Za Muži v offsidu musíte do Boleslavi

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLESLAV

Banda žižkovských pepíků hraje kramářské písničky už ve foyer. A v hledišti se ocitáme přímo před Bio Minuta s plakáty mystifikačně oznamujícími: Dnes Greta Garbo, Clark Gable - Romeo a Juliet, Yerry Lamacs - Extasy. To už jen chvilka zbývá do osudového setkání Emana Habáska ml., který život dal by za Viktorku, s růžekvítkem Emilkou Šefelínovou.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Na tribune v Edenu Ota Jirák (pan Načeradec), Karolina Frydecká, Martin Zbrožek, Martin Hrubý (fandové), Eva Reiterová (Vdova), Petr Bucháček (Emanuel Habásko st.).

Článek

Nebudu napínat. Jsme na báječném divadelním utkání Viktorka versus Slávia, na Žižkově, v Nuslích, ve Vršovicích a přilehlých čtvrtích. Úsměvně s Karlem Poláčkem a s Muži v offsidu, které do boleslavského Městského divadla do znamenitého představení přenesli Ondřej Havelka a Martin Vačkář.

Je to vůl, je to kůň

Bystříte už? Kde ti dva se objeví, zavoní to prvorepublikovou atmosférou klidu a pohody, kdy „na fotbale se ještě nevraždilo a mohli na něj chodit i slušný lidi“. I velevážený pan Načeradec, židovský majitel velkoobchodu s gumáky a s vyznáním: „Korunu mít a nemít, to jsou koruny dvě“.

:. Eman Habásko ml. (Vojtěch Havelka) vysvětluje Emilce (Petra Nakládalová) přímý tah na branku.foto: Právo/Jiří P. Kříž

Havelka jako vrchní kouč si dal práci, aby boleslavské naučil zpívat kuplety jaksepatří houpavě, na tónech klouzavě, nosem a se zúženým E - včetně odrhovaček Kdyby to tak bylo možný dát si hovno do záložny nebo Je to vůl, je to kůň, je to kráva.

A jak nastudoval zpomalenou pantomimu lítého mače, se všemi nešvary: filmováním, šlapáky, ofsajdy, jeslemi, banány do vinglu - zůstaly fotbalu dodnes! Nebo jízdu fanoušků tramvají. Žádný horor, grotesky to bývaly!

Ondřej Havelka umí

Všechno má krásný švih, fotbalový říz. Hodně zásluhou Oty Jiráka, kterému pan Načeradec sedl přímo na kulaťoučké tílko.

:. Zleva Petr Bucháček (Eman Habásko st.), Martin Hrubý (přísný pan Šefelín).foto: Právo/Jiří P. Kříž

Blýskli se Martin Zbrožek, v karikatuře Hedviky Načeradcové, Petr Bucháček (Habásko st.), Petra Nakládalová (chápavá Emilka), Eva Reiterová (všežravá - včetně chlapů – Vdova), Šefelínovi Martin Hrubý a Karolina Frydecká, Vojtěch Havelka (Eman), Miroslav Babuský, Petr Halíček, Jakub Šafr...

A Ondřej Havelka? Vykouzlil kouzelná 30. léta, právě tak po krizi. On do nich patří, nám je vrací. Stálo by za pokus zahrát mužné fotbalové politikaření rovnou v parlamentu. Nebo aspoň v Praze. I když - co si budeme povídat.

:. Na tribuně v Edenu Petr Bucháček (Eman Habásko st.), Martin Zbrožek (fanda), Eva Reiterová (Vdova), Vojtěch Havelka (Eman Habásko ml.), Petra Nakládalová (Emilka Šefelínová).foto: Právo/Jiří P. Kříž

___________________________________________________________________

Městské divadlo Mladá Boleslav – Karel Poláček, Martin Vačkář, Ondřej Havelka: Muži v offsidu.

Režie Ondřej Havelka, scéna Martin Černý, kostýmy Jaroslava Pecharová, choreografie Lucie Vačkářová-Gančeva, hudba Jakub Šafr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám