Hlavní obsah

Knižnímu trhu jednoznačně vládnou příběhy

Právo, František Cinger

Vybraná dvacítka nejprodávanějších knih loňského roku svědčí o tom, že čtenáře nejvíc oslovují příběhy: literárně vyfabulované, osudy historických osobností, žánr fantasy, ale také činy zavražděného vládce českého podsvětí.

Článek

Prvenství Michala Viewegha dokazuje, že má stabilní čtenářskou obec. Navíc jeho Andělé všedního dne s tématem smrti i s pozdě vyslovenými otázkami bližních, zda se k zemřelým lidem chovali dobře, mají širší platnost.

V žebříčku dominují velká jména světové prózy. Milan Kundera s Nesnesitelnou lehkostí bytí přesvědčil i po čtvrtstoletí, že literatura má kouzlo sama o sobě, bez vnímání aktuálních politických souvislostí. Brazilec Paulo Coelho s příběhem dívky Athény zdůrazňuje hledání kořenů rodiny a především vlastní osobnosti. A Wilbur Smith se ságou ze starého Egypta dokazuje zájem čtenářů o „velká plátna“.

Při trvalých úspěších Roberta Fulghuma člověka zamrzí, že podobný žánr fejetonů, glos psal Miroslav Horníček už dávno, ale přece jen hranice jazyka a tehdy i zemí daly časem šanci jinému mistrovi prózy.

Úspěch Haliny Pawlowské dokazuje, že koláž různých žánrů podpořená popularitou osloví také. Své čtenáře si uchovávají autoři špionážních thrillerů (Forsyth), fantasy s nádechem historické prózy (Tolkien, Pratchett) i detektivek (Christie a Francis).

Z české prózy nevypráví Formanová v novele o současné Americe jen o „americkém snu“ svých hrdinů, ale také o hledání sebe sama, o překonávání pochybností a „zátěže“ minulosti. Šulc oslovil milovníky válečné literaturty i zájemce o historii, atentát na Heydricha stále vzrušuje. Šabach a Frýbová pokaždé zaujmou. Takže mě nejvíce překvapilo 11. místo knihy o bývalém vládci českého podsvětí Františku Mrázkovi, jehož zabil nájemný vrah. Lidé se chtějí bát, ale i zasmát, jako v případě šestého pokračování autora jménem Ostravski Ostravak.

Nejprodávanější knihy roku 2007

1.Viewegh MichalAndělé všedního dneDruhé město
2.Smith WilburŘeka bohů IV – Vnitřní okoAlpress
3.Kundera MilanNesnesitelná lehkost bytíAtlantis
4.Coelho PauloČarodějka z PortobellaArgo
5.Pawlowská HalinaJak blbá, tak širokáMotto
7.Formanová MartinaTrojdílné plavkyEroika
8.Forsyth FrederickAfghánecKnižní klub - Euromedia Group
9.Fulghum RobertCo jsem to proboha udělal?Argo
10.Christie AgathaKočka mezi holubyKnižní klub - Euromedia Group
11.Kmenta JaroslavKmotr MrázekJKM
12.Tolkien J. R. R.:Húrinovy dětiArgo
13.Šulc JiříDva proti ŘíšiKnižní klub - Euromedia Group
14.Deaver JefferySpící pannaDomino
15Pratchett TerryZimoděj / Úžasná Zeměplocha?Talpress
16Ostravski OstravakDenik Ostravaka 6 ... za lepši zytřki!Repronis
17Clarke StephenMerde! – Rok v PařížiAlbatros
18Šabach PetrTři vánoční povídkyPaseka s.r.o.
19Frýbová ZdenaMilostí prezidentaŠulc - Švarc
20Francis DickRozkazemOlympia

Reklama

Výběr článků

Načítám