Hlavní obsah

Do Divadla Komedie se vrací Werner Schwab

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek večer má v pražském Divadle Komedie českou premiéru hra Wernera Schwaba Nadváha, nedůležité: Neforemnost.

Článek

Režisér a vedoucí osobnost Pražského komorního divadla Dušan D. Pařízek dovršuje tímto titulem v Komedii sérii čtyř her nonkonformního rakouského básníka, výtvarníka a dramatika Schwaba.

V roce 1997 uvedl Schwabovy Prezidentky, jež vzbudily snad nejvíce diskusí svou „fekální“ tématikou, o dva roky později měl premiéru Lidumor aneb Má játra beze smyslu a před čtyřmi lety Antiklimax.

Schwabovy hry jsou charakteristické jazykem plným obskurních novotvarů, básnických vulgarismů či „drsně poetických“ frází. Tematicky je spojuje snaha o obnažení prohnilosti společnosti a perverzity lidské existence v bigotní a zatuchlé středostavovské rakouské společnosti.

Herečka Daniela Kolářová, která po boku Karla Rodena excelovala již v inscenaci Lidumor aneb Má játra beze smyslu a která hraje opět jednu z hlavních postav Pařízkovy inscenace, si ke Schwabovi hledala dlouho cestu: „Dnes vnímám autorovu úzkost a bolest z pokrytectví, krutosti a vyprázdněnosti lidí. Vždy se u něj opakuje motiv pohlavně zneužívaných dětí rodiči či příbuznými. Když si ráno pouštím zprávy z rozhlasu, musím se určitým očistným rituálem motivovat pozitivně. Obsahem Schwabových her je strašlivý výkřik – a doslova se mi vybaví stejnojmenný obraz Edvarda Muncha.“

Nejbližší reprízy 23. a 30. ledna v Divadle Komedie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám