Hlavní obsah

Cruisův vášnivý projev o scientologii pobavil i vyděsil

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu se objevil videoklip z roku 2004, ve kterém známý herec a člen scientologické církve Tom Cruise vášnivě obhajuje svou víru. Jeho přesvědčení o jediné správné cestě životem některé diváky rozesmálo, jiné spíše vyděsilo.

Článek

Novinářka Jane Velez-Mitchellová v televizi CNN prohlásila, že se musela po shlédnutí videa nahlas smát. "Je to skoro jako komediální skeč," uvedla. Jiní komentátoři jsou ale toho názoru, že je to spíše děsivé.

Server Gawker označil Toma Cruise za naprostého fanatika. "Myslím, že je výsada být scientologem a je to něco, co si musíte zasloužit," začíná Cruise. V jedné části pak vysvětluje, že když jste scientologem a jedete kolem nehody, víte, že musíte něco udělat, "protože jste jediný, kdo může opravdu pomoci."

Klip pochází ze scientologické slavnosti, kde herce vyznamenali za jeho humanitární práci. Církev není vůbec spokojena s publicitou, kterou vyvolal, a zažádala o stažení z internetu.

CNN má k dispozici i jiná videa, na jednom např. Cruise salutuje při téměř vojensky pojatém předávání scientologické medaile svému nadřízenému Davidu Miscavigovi a poté ještě před portrétem zakladatelem církve L. Rona Hubbarda.

Cruise měl kvůli své víře nedávno velké problémy v Německu, kde natáčel film Valkýra. Na scientology se tam dívali jako na podezřelou sektu a ze začátku mu natáčení na některých místech nechtěli povolit. Cruise ve filmu ztvárnil plukovníka Clause von Stauffenberga, který stál v čele neúspěšného atentátu na Adolfa Hitlera.

Reklama

Výběr článků

Načítám