Hlavní obsah

Václav Havel dostal cenu Karla Čapka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý český prezident Václav Havel ve čtvrtek dostal Cenu Karla Čapka. České centrum Mezinárodního PEN klubu mu ocenění udělilo za celoživotní literární dílo a za neustálé vytrvalé úsilí o prosazování humanistických čapkovských postojů. Cenu si Havel převzal v Brožíkově síni Staroměstské radnice.

Článek

Václav Havel stál u znovuzrození českého PEN klubu ještě v totalitním Československu. Zejména z jeho iniciativy byl v srpnu 1989 český PEN obnoven. Již jako československý prezident byl Havel zvolen čestným členem výboru PEN klubu. V roce 2006 se z vůle účastníků valné hromady PEN klubu stal čestným předsedou českého centra PEN.

„Děkuji PEN klubu a také radnici, “ reagoval Havel ve čtvrtek v Brožíkově síni za udělení ceny. „Radnici za to, že to, co my tvoříme, se v Praze dočká důstojného místa. “

Světoznámý dramatik a první prezident samostatného Česka se dočkal ocenění za celoživotní dílo.foto: Právo/Lukáš Táborský

S cenou dostal Havel i 150 000 korun

Cena Karla Čapka se od roku 1994 uděluje každý sudý rok za prozaické, dramatické nebo esejistické dílo českého autora, případně za dílo celoživotní. O ceně rozhoduje porota, která tentokrát pracovala ve složení Jana Červenková, Daniela Fischerová, Helena Haškovcová, Josef Jařab, Vladimír Just, Oldřich Král a Jiří Pechar. Při výběru nositele ceny porota přihlíží k tomu, zda laureát, v souladu s usilováním Karla Čapka, výrazně přispěl k prosazování demokratických a humanistických hodnot.

Prvními laureáty ceny se stali výjimečně zahraniční autoři Günter Grass a Philip Roth. Dalšími jejími nositeli jsou Arnošt Lustig, Jiří Kratochvil, Josef Topol, Ludvík Vaculík, Ladislav Smoček a bývalý dlouholetý předseda českého PEN klubu Jiří Stránský. Ocenění je spojeno s odměnou 150 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám