Hlavní obsah

Blob: další zdržení, prý kvůli právníkům

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtvrteční jednání pracovní skupiny Národní knihovna opět nepřineslo žádný posun. Potvrdil to nakonec i primátor Prahy a zakladatel týmu Pavel Bém (ODS) hned poté, co jednání odborníků v rezidenci primátora na Mariánském náměstí skončilo.

Článek

„Odcházím s dobrým pocitem, protože jsem cítil, že je tam dobrá vůle,“ řekl Bém. Dodal ale, že jednání stále nepokročila. „Klíčový je pro nás finální verdikt právních expertů, ten je důležitý i pro další práci expertních skupin památkářů a architektů. Očekávám, že jej pracovní skupina projedná na dalším zasedání 27. února,“ řekl Bém s tím, že by toto jednání mohlo být poslední.

Podle kritiků to jen potvrzuje teorii, že jde v případě pracovní skupiny hlavně o to, aby celá kauza kolem kontroverzní stavby nové budovy pro Národní Knihovnu (NK), takzvaného blobu od architekta Jana Kaplického, „vyšuměla“ do prázdna. To přitom hned po prvním setkání týmu všichni jeho členové rázně odmítli a současně odhadovali, že vše bude vyřešeno do konce minulého roku. Od té doby se ale řešení situace stále odkládá.

Nové vizualice blobu

Názor právníků je ale podle informací Práva zhruba půl na půl. „Část právníků se obává napadení případného rozhodnutí pro blob ze strany dalších účastníků první architektonické soutěže. To by pro Prahu znamenalo až stamiliónové sankce,“ přiblížil možné riziko zdroj Práva blízký pracovní skupině.

Jasno zatím není ani z pohledu památkářů, ti totiž stále čekají na slíbené nové vizualizace blobu, které by jej ukazovaly z různých míst v Praze v reálné výšce a barvě. „Budou hotové koncem měsíce,“ řekl k tomu Kaplický.

Pro závěr, že se jednání nijak zvláště nedaří, hovoří i čtvrteční výstup dalších dvou hlavních aktérů celé kauzy, ředitele NK Vlastimila Ježka a autora vítězného návrhu Kaplického. Ti se krátce po skončení čtvrteční schůze striktně zdrželi jakýchkoliv komentářů pro média.

K výzvě vrátit projekt na začátek, se nevyjádřili

Jasnější vyjádření nedali účastníci jednání ani k výzvě akademiků. Tři desítky vědců, akademiků a umělců v otevřeném dopise vyzvali jak Béma, tak i premiéra Mirka Topolánka (ODS) a ministry kultury a školství, Václava Jehličku (KDU-ČSL) a Ondřeje Lišku (SZ), aby vrátili celou kauzu na začátek.

Upozorňovali například na nebezpečí, že se z nynějšího „hlavního stanu“ NK stane turistická atrakce a zabývali se i myšlenkou, zda je vůbec nová budova pro knihovnu potřebná.

„O tom dopisu vím, ale ještě jsem ho nečetl, takže se k jeho obsahu nemůžu vyjadřovat,“ reagoval na dotazy Bém s tím, že si jej co nejdříve přečte. Vyjádřit se nechtěl ani Kaplický. Ředitel NK Ježek pouze zopakoval své předchozí reakce, výzvu označil za „nesmyslnou a šokující“.

Reklama

Související články

TÉMA: Boj o chobotnici na Letné

Spory kolem nové budovy Národní knihovny vzbuzují hněv i smích. Na podzim roku 2007 vychrlila média během několika týdnů tak protichůdné zprávy, že mnohý...

Výběr článků

Načítám