Hlavní obsah

Českého lva budou moderovat Jaroslav Dušek a Ester Kočičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderátorem vyhlašování cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev bude ve Velkém sále pražské Lucerny 1. března herec Jaroslav Dušek. Nominačním večerem provede 9. února Ester Kočičková.

Článek

Oba večery zprostředkuje svým divákům v přímém přenosu Česká televize, přičemž vyhlašování nominací se objeví na programu ČT2.

Podle ředitele ČFTA Petra Vachlera přinese 15. ročník těchto českých filmových ocenění změny, které se blíže obrátí k filmům a nominovaným. "Protože se jedná o výročí, vracíme se k moderátorům, kteří jak hlavní, tak nominační večery udělali zajímavé a divácky atraktivní," uvedl Vachler, podle něhož přímé přenosy bývají plné překvapení, nervozity a změn.

"Ani vynikající herci nemusí tuto roli zvládnout. Pobavit a rozehřát publikum plné nejen kamarádů, ale i kolegů, je těžký úkol. Jsem přesvědčen, že Dušek i Kočičková provedou diváky oběma ceremoniály důstojně, elegantně a s úsměvem na rtech," dodal.

Po dohodě s Jaroslavem Duškem prý Vachler pozmění koncepci hlavního večera. "Jak? Toto tajemství bychom rádi ještě nějaký den zachovali," uvedl Vachler, který chce podrobnosti sdělit na tiskové konferenci koncem ledna. Už v těchto dnech předznamenává vyhlašování Českých lvů v předsálí kina Lucerna výstava plakátů k celkem 18 celovečerním snímkům, usilujícím o vítězství v některé z tuctu kategorií.

Vejdělek má dvě želízka v ohni 

Dvě želízka v ohni má v loňské bilanci českých filmových projektů jako jediný režisér Jiří Vejdělek, jehož tvorbu zastoupí snímky ROMing a Václav. Mezi čistě domácími snímky je však i drama Edith Piaf francouzského režiséra Oliviera Dahana, které vzniklo v koprodukci Francie, Británie a České republiky. Jeho producenti doporučují ocenit výtvarný počin a také herecký výkon Marion Cotillardové v titulní roli a dále výkony Sylvie Testudové, Pascala Greggoryho a Gérarda Depardieua.

Podle statutu soutěže budou dále uděleni Čeští lvi za divácky nejúspěšnější film za prvních osm týdnů po premiéře, za nejlepší zahraniční film, za dlouholetý umělecký přínos českému filmu a za nejlepší dokument. Hlasování je omezeno na porotu složenou z členů ČFTA a má dvě kola. Během ledna se rozhodne o třech nominacích v každé z příslušných kategorií, v únoru se bude volit jen mezi nimi.

Na nominačním večeru bude vyhlášeno i ocenění za nejlepší filmový plakát, filmoví kritici odmění nejlepší český film roku, bude předána cena čtenářů měsíčníku Premiere. Ve hře je i nadále Plyšový lev pro nejhorší český film, kterého udělují filmoví novináři, a plaketa ČFTA za nejlepší audiovizuální počin roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám