Hlavní obsah

Kasík: Změny na Radiožurnálu jsme udělali takřka ranou

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od 1. ledna změnil Český rozhlas - Radiožurnál, kterému nyní šéfuje Barbora Tachecí, svou podobu, která mnohé posluchače překvapila - ať již nepříjemně nebo příjemně. „Změna šla strmým způsobem, takřka ranou,“ řekl ve středu novinářům generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo) Václav Kasík. Dodal, že vše, co se událo, se stalo se souhlasem vedení veřejnoprávního rozhlasu. „Staly se i chyby, odstraníme je, pokud šlo o skutečné chyby,“ uvedl Kasík.

Foto: ČTK

Ředitelka Radiožurnálu Barbora Tachecí se brání: Chceme být modernější.

Článek

Co vzbudilo emoce posluchačů tak, že někteří z nich se začali podepisovat pod dvě petice (podle nejčerstvějších údajů je podepsalo přes sedm tisíc lidí) proti nové koncepci Radiožurnálu?

Radiožurnál překopal svoje vysílací schéma a dal důraz na zprávy. „Teď a tady“, tedy zpráva okamžitě do vysílání, nečeká se až na zpravodajskou relaci. Zvýšil se počet příspěvků publicistiky, především z krajů. Změnila se koncepce výběru hudby, hraje se více melodičtějších skladeb, zejména ráno klidnější hudby, a výběr největších šlágrů od osmdesátých let minulého století do současnosti.

Někteří pracovníci z Radiožurnálu odešli. Šéfredaktorem se v nejbližších dnech stane Alexander Pícha, který působil jako zpravodaj ČRo v USA a na Radiožurnálu již pracoval. Na jeho místo do Spojených států přichází Vít Pohanka. Dosavadní šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný se stal šéfeditorem a bude nadále moderovat.

Odešel komentátor Ivan Hoffmann, pravděpodobně ale ne natrvalo. „Jsme na dobré cestě se s ním dohodnout během tří týdnů na další spolupráci,“ řekla Barbora Tachecí. „Má čas si všechno promyslet,“ dodala. Od pondělí by se na Radiožurnálu měly objevovat komentáře každý den od jiného autora.

Nové hlasy stanice

Novinkou jsou i tzv. hlasy stanice, kterými se stali Mahulena Bočanová a Miroslav Etzler. Ti upozorňují na moderátory a následující pořady.

Zajímavé je, že Tachecí neuvažuje o přesně zaměřené cílové skladbě posluchačů. „Nemám cíl, pokud jde o skladbu posluchačů, domnívám se, že na kvalitu se posluchači nabalí sami,“ uvedla.

Radiožurnál dále posiluje především zpravodajství z dopravy, ekonomiky a Evropské unie. Informace o ekonomice nebudou v samostatném pořadu, ale integrují se do celého zpravodajství.

Od 1. dubna bude mít Radiožurnál kompletně nové zvukové aranžmá.

Tachecí vystoupí tuto sobotu živě v hodinovém pořadu na Radiožurnálu od 11 hodin, kde bude odpovídat na dotazy posluchačů. Bude to pořad Volejte ředitelce.

Reklama

Výběr článků

Načítám