Hlavní obsah

Jožin z bažin se stal hitem v Polsku

Poláci objevili nestárnoucí píseň Ivana Mládka Jožin z bažin. Klip starý 30 let se rázem stal hitem. Vznikla již disko verze, mládež napodobuje taneční kreace Iva Pešáka. "Józek z bagien", jak se polsky skladba nazývá, poráží v hitparádách písničky současných tvůrců. Mládek tak stanul po boku jiných českých zpěváků, jako je Helena Vondráčková, kteří slaví v Polsku úspěch.

Článek

Písnička se dostala do povědomí Poláků před několika dny díky internetu. Klip opatřený polskými titulky se objevil už i ve veřejnoprávní televizi TVP a Jožina hrají také některá rádia. V posvátečním období, kdy lidé pomalu začali porušovat novoroční předsevzetí a mučí se dietami, song baví a pomáhá rozveselit mysl zahloubanou v zimní depresi.

Jožin z bažin udělal zkrátka v Polsku díru do světa, soudí hudební recenzenti. "Není zcela jasné, zda diváky očaroval styl Ivana Mládka nebo tanec vousatého Ivo Pešáka, který s vážnou tváří pomáhá zpěvákovi v refrénech. A možná jde o magii českého jazyka, jenž vždy vyvolává úsměv na tvářích rodáků," napsal server interia.pl.

Zcela jistě ale zaujala historie Jožina, který žije v bahnech na Moravě (pravděpodobně v okolí Vizovic) a živí se hlavně Pražáky, trápí místní obyvatele a předseda nabízí za jeho zničení dceru a půl JZD. Objevují se ale také hlasy, že Jožin z bažin je vážnou sociologickou sondou. Lidé na chatu píší o tom, že Pražáci asi se slzami v očích objevují netoleranci, s níž se vůči obyvatelům metropole setkávají v různých regionech Česka.

Jiní soudí, že dílo je příspěvkem do diskuse o ekologii. Jožin by prý mohl být protestem proti nadmíře civilizace (a tedy i obyvatel Prahy) v místech nedotknutých rukou člověka.

Jožin z bažin prezidentem

V každém případě Poláci již poněkolikáté pohlédli s podivem na svého nenápadného jižního souseda a vydechli závistí, shodují se polští komentátoři. Na zdech některých polských měst se prý již objevily nesmělé nápisy "Jožin z bažin prezidentem".

Sám Mládek televizi TVN řekl, že klip, který se objevil v Polsku, nezná. Písničku prý napsal na zakázku. "A vyplatilo se to, hrajeme ji dodnes," uvedl. Případ Jožina z bažin ukazuje mimo jiné sílu internetu, díky němuž se může stát každý hvězdou, a to třeba i proti své vůli.

Reklama

Výběr článků

Načítám