Hlavní obsah

Nominace na britské hudební ceny ovládl střední proud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Take That, zpěvák Mika nebo zpěvačka Leona Lewisová jsou nejvýraznějšími jmény kandidátů na Brit Awards. Nominace byly zveřejněny v pondělí večer v Londýně. Všichni jmenovaní mají po čtyřech nominacích a utkají se mezi sebou v kategoriích nejlepší britské album a nejlepší britský singl, uvedla na svých internetových stránkách BBC.

Článek

Po třech nominacích mají skupiny Arctic Monkeys a Kaiser Chiefs, dále Mark Ronson a Kate Nashová. Vloni Arctic Monkeys vedení Alexem Turnerem vyhráli v kategoriích nejlepší skupina a nejlepší singl. Letos se budou muset utkat s úspěšným comebackem skupiny Take That, která prokázala, že ještě má dost trumfů na to zamíchat kartami v nevýznamnější britské soutěži populární hudby.

Sólová zpěvačka Leona Lewisová, vítězka ocenění X Factor, se bude muset v ženské kategorii utkat s Kate Nashovou, KT Tunstallovou, PJ Harveyovou a čtveřicí Bat For Lashes. Ve zpěvácké kategorii se utkají Richard Hawley, který nedávno jen těsně propásl Mercury Prize, a dále Mika, Jamie T, Mark Ronson a Newton Faulkner.

Na cenu za celoživotní dílo byl nominován britský hudebník známý všem generacím: zpěvák, skladatel a bývalý člen legendární skupiny The Beatles Paul McCartney. V této kategorii jde o nominaci jedinou, což se rovná jistotě, že cenu obdrží. McCartney má zápis i v Guinnessově knize rekordů jako nejúspěšnější skladatel a hudebník v historii. Jeho hudební kariéra trvá již pět desetiletí, během nichž se prodalo na 100 miliónů alb s jeho hudbou.

Pětašedesátiletý hudebník cenu převezme spolu s ostatními, kteří zvítězí ve svých kategoriích, na slavnostním ceremoniálu 20. února v Londýně.

Prince a Radiohead chybějí kvůli formalitám 

Brit Awards se udělují od roku 1977 a o většině nominovaných i oceněných rozhodují zástupci hudebního průmyslu. Veřejnost vybírá vítěze čtyř kategorií - britský objev, mezinárodní objev, britský singl a britské živé vystoupení.

Mezi nominovanými však tentokrát chybí skupina Radiohead a zpěvák Prince, kteří přes vydání úspěšného alba nesplnili podmínky pro zařazení mezi uchazeče o ocenění. Aby totiž mohl být umělec nominován na Brit Awards, musí jeho album nebo singl patřit mezi nejprodávanějších 75 desek v Británii za posledních 16 měsíců. Radiohead však svou desku In Rainbows vydali pouze na internetu. Princovo album Planet Earth se zdarma přikládalo k novinám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám