Hlavní obsah

Zlaté globy bez ceremoniálu mají prospět stávkujícím scenáristům

Bez červeného koberce a zářivých úsměvů hvězd filmového nebe, bez okázalých rób i občas nudných proslovů se bude muset obejít letošní vyhlašování filmových Zlatých globů. Stávkující asociace hollywoodských scenáristů, kvůli níž byl tradiční ceremoniál zrušen, tak zasáhla filmový průmysl do mimořádně citlivého místa.

Článek

Vítězové jubilejního 65. ročníku Zlatých globů, jehož obvyklá podoba se podobně jako nedávný večer s oznámením výsledků divácké ankety People's Choice Awards stala obětí dvouměsíční stávky, vejdou ve známost na nedělní tiskové konferenci.

Tradiční show, sledovaná v přímém přenosu desítkami milióonů diváků po celém světě, se tentokrát nekoná, protože herci se postavili za scenáristy požadující vyšší finanční podíly z prodeje filmů a seriálů na internetu. Pod hrozbou bojkotu slavnostního večera ze strany herců byla Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, která Zlaté globy uděluje, donucena ceremoniál zrušit.

Obvyklé dohady, kdo získá ocenění v každé z 25 filmových a televizních kategorií, tak letos naprosto zacloňují úvahy, zda podobný osud může potkat i největší hollywoodskou slavnost - rozdávání filmových Oscarů, jež mají ve filmovém průmyslu podstatně větší váhu než Zlaté globy. Podobně jako jim ani Oscarům scenáristé výjimku z bojkotu neslíbili.

Oscary budou tak či tak

Producent Oscarů Gil Cates zůstává rezolutní a tvrdí, že televizní show bude tak či tak. Mluvčí americké filmové akademie Leslie Ungerová v tisku ujišťuje, že plány na udílení Oscarů 24. února pokračují. Přesto televizní společnost ABC, která oscarový večer živě přenáší, zvažuje časový rozvrh pro případné "nahodilé situace".

Donucením pořadatelů ke zrušení ceremoniálu Zlatých globů a případně Oscarů zasahuje stávkující asociace scenáristů nejvíc své úhlavní protivníky - filmová studia a majitele distribučních práv. Jejich úvaha je prostá - když nebude ceremoniál s celebritami, nebude obvyklá reklama. Studiím tak vzkazují: Jednejte s námi nebo přijdete o milióny. Zatím poslední rozhovory zkrachovaly 7. prosince.

Večery s vyhlašováním filmových cen totiž nejsou jen příležitostí k ocenění tvůrců. Jejich hlavní význam tkví v tom, že působí jako mimořádně účinná reklama, která přivede diváky do kin a zvýší prodej snímků na DVD. Marketingový efekt má i záplava článků, reportáží a fotografií herců v novinách, na internetu a ve filmových a společenských magazínech.

Aby televizní síť NBC nabídla divákům alespoň něco více než jen hodinovou tiskovou konferenci, zařadí před ní pořad s ukázkami z nominovaných snímků. Po oznámení výsledků se pak televizní štáby, fotografové a reportéři rozeběhnou po Hollywoodu a Beverly Hills, aby našli vítěze ukrývající se na soukromých party a získali od nich první dojmy.

Pokání a Americký gangster 

Do samotné soutěže o Zlaté globy vstupuje jako favorit se sedmi nominacemi britská historická romance z druhé světové války s Keirou Knightleyovou a Jamesem McAvoyem s názvem Pokání. Na cenu pro nejlepší drama aspiruje tentokrát sedm snímků proti obvyklým pěti. Vedle Pokání to jsou Americký gangster, Východní přísliby, The Great Debaters, Michael Clayton, Tahle země není pro starý a Až na krev. Na nejlepší komedii nebo muzikál byly nominovány Across The Universe, Charlie Wilson's War, Hairspray, Juno a Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street.

Nominace za nejlepší mužský herecký výkon v dramatické kategorii získali James McAvoy, George Clooney, Daniel Day-Lewis, Viggo Mortensen a Denzel Washington. Z žen byly nominovány Keira Knightleyová, Cate Blanchettová, Julie Christieová, Jodie Fosterová a Angelina Jolie. Ocenění za nejlepší herecké výkony v komedii nebo muzikálu by mohli získat Johnny Depp, Ryan Gosling, Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman a John C. Reilly, z žen pak Amy Adamsová, Nikki Blonskyová, Helena Bonhamová Carterová a Marion Cotillardová.

S pěti nominacemi čeká na výsledky film Charlie Wilson's War o texaském kongresmanovi, který tajně pomáhal povstalcům v Afghánistánu ve válce se Sověty. Vedle Toma Hankse za něj získala nominaci na cenu za vedlejší ženskou roli Julia Robertsová.

Čtyři nominace připadly snímku s drogovou zápletkou z texasko-mexického pomezí Tahle země není pro starý, který je často zmiňován i jako adept na Oscara pro nejlepší film. Stejný počet nominací připadl i temné filmové verzi broadwayského muzikálu na hororové téma Sweeney Todd v titulní roli s Johnnym Deppem.

Reklama

Výběr článků

Načítám