Hlavní obsah

Bunuel, Antonioni a irácký film

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se vydala na tradiční pouť českými a moravskými kiny desítka celovečerních filmových lahůdek a spolu s nimi i dva krátké filmy. Obavy, zda roztržka mezi Asociací českých filmových klubů a duchovním otcem přehlídky Jiřím Králíkem tuto unikátní přehlídku negativně nepoznamená, se tedy naštěstí nepotvrdily, a na diváky tak čekají žně časem prověřených kultovních filmů, snímků z posledních let i novinek.

Článek

Do kin se vrací například jeden z posledních filmů Luise Bunuela Nenápadný půvab buržoazie z roku 1972, oceněný Oscarem za nejlepší neanglicky mluvený film, který doplňuje Bunuelova krátká surrealistická prvotina Andaluský pes z roku 1929.

Také celovečerní dokument slovenského režiséra Dušana Hanáka na téma stáří Obrazy starého světa z roku 1972 bude doprovázet krátký film – slavný Hanákův školní snímek Přišel k nám Old Shatterhand (1966), který patřil k nejvtipnějším dílům své doby. Hanák bude letos vyznamenán za celoživotní dílo na karlovarském festivalu, Projekt 100 je tedy příležitostí už teď si připomenout jeho dílo.

Z nejstarší klasiky vybrali organizátoři pro letošní ročník Kabinet doktora Caligariho, který natočil v roce 1920 režisér Robert Wiene a který je považován za průkopníka hororového žánru. Německou kinematografii reprezentuje ještě film Aguirre, hněv boží režiséra Wernera Herzoga s Klausem Kinskim v roli šíleného cestovatele, který se vydal do deštných pralesů Jižní Ameriky po stopách bájného El Dorada.

Antonioni – vzpomínka na legendu

Letos v létě se svět rozloučil s legendou nejen italského filmu Michelangelem Antonionim, nyní si diváci mohou připomenout jeho film Zabriskie Point z roku 1970, který je jeho reakcí na politickou a společenskou situaci v USA respektive na amerických univerzitách na konci 60. let.

Díky finančnímu přispění Johna Lennona a Yoko Ono natočil Alejandro Jodorowsky v roce 1974 film Svatá hora, který je označován stejně tak za odpudivý jako geniální sled šokujících scenérií a náboženských výjevů. Mezi novými filmy by diváci neměli přehlédnout první írácký film natočený po pádu Saddáma Husajna Želvy mohou létat, který se odehrává v kurdském utečeneckém táboře nebo polský film Náměstí spasitele režiséra Krzystofa Krauzeho, tvůrce vítězného filmu karlovarského festivalu Můj Nikifor.

Colin Farrell hraje v poetické romanci Terrence Malicka Nový svět z roku 2005, který je variací na legendu o indiánské princezně Pocahontas, aktuálním příspěvkem z loňského roku je snímek švédského režiséra Roye Anderssona Ty, který žiješ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám