Hlavní obsah

Babylón, Arcimboldo a impresionismus

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie nabízí letos od ledna do července řadu velmi zajímavých výstav, které potěší mnohé zájemce o archeologii, historii i dějiny umění. Palazzo Grassi v Benátkách navazuje na tradici senzačních archeologických výstav: po Féničanech a Keltech tu od 26. ledna do 20. července připravili přehlídku o době stěhování národů s názvem Řím a barbaři (repríza v Kunsthalle v Bonnu od 22. srpna do 7. prosince).

Foto: Profimedia.cz

Arcimboldova Zima

Článek

Pařížský Louvre, berlínské Muzeum Pergamon a londýnské Britské muzeum se spojily v přípravě velké výstavy o civilizaci starověkého Babylónu i o jeho legendě o stavbě věže v evropských dějinách a kultuře. Louvre hostí výstavu od 14. března do 2. června, v Pergamonu ji lze zhlédnout od 26. června do 5. října.

Kunsthalle v Bonnu nabídne výstavu o umění Sicílie – od Odyssea po Garibaldiho – s třemi sty exponáty (25. ledna–25. května) a dosud nevystavované poklady budhistického umění z japonského kláštera Daigo-ji (25. dubna–24. srpna). O fascinující postavě středověkého císaře Fridricha II., který pro české panovníky podepsal Zlatou bulu sicilskou, pořádá velkou výstavu německé muzeum v Oldenburgu od 10. února do 15. června.

Schirn-Kunsthalle ve Frankfurtu n. M. shromáždí 160 obrazů málo známých impresionistických malířek: Morisotová, Cassattová a Gonzalésová (22. února–1. června). Zajímavá bude také výstava Impresionismus – jak se světlo dostalo na plátna, kterou připravilo WallrafRichartz-Museum v Kolíně nad Rýnem od 1. března do 22. června. Jde o bilanci výsledků nejnovějšího badání o technice Manetově, Monetově, Renoirově, Gauguinově a van Goghově, na kterém se od roku 2002 podílí tým restaurátorů, chemiků a historiků umění. Výstava nabídne 100 slavných obrazů s možností pohlédnout díky dokumentaci pod povrch malby.

Grand Palais v Paříži připravil historickou výstavu Marie-Antoinette od 15. března do 16. června. V Římě bude k vidění první retrospektiva renesančního malíře Sebastiana del Piomba, spolupracovníka Michelangelova (7. února–1. června), jejíž reprízu nabídne od 28. června do 28. září i berlínská Gemäldegalerie. Kunsthalle v Karslruhe a muzeum v Colmaru společně představují do 2. března tvorbu největšího z mistrů severské renesance – malíře Grünewalda.

Do Vídně není daleko 

Několik unikátních výstav bude nedaleko českých hranic. Nejatraktivnější expozice jsou už tradičně ve Vídni. Od 12. února do 1. června v Kunsthistorisches Museum proběhne výstava díla Arcimbolda, velkého předchůdce surrealistů a nejslavnějšího malíře na pražském dvoře Rudolfa II. Zájemce o starý Egypt potěší vídeňská výstava Tutanchamón a svět faraónů – mezi 150 exponáty bude i 50 pokladů z nejslavnějšího hrobu egyptského vládce; tato expozice začíná ve vídeňském Museu für Völkerkunde 17. března a potrvá do 28. září.

V Mnichově patří k nejzajímavějším velká výstava klasika americké abstrakce Marka Rothka (100 obrazů), která bude v Kunsthalle Hypo-Kulturstiftung od 8. února do 27. dubna; její reprízu představí londýnská Tate Modern od 21. září do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám