Hlavní obsah

S Čechomorem lze přečkat každou svatbu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mužská hravost, ješitnost a řevnivost v jednom posloužila jako základ filmu scenáristky Evy Papouškové a režiséra Dušana Kleina Svatba na bitevním poli, který vstupuje do českých kin. Děj tvoří historka o tom, jak se bodří venkovšti chlapi, co si hrají na vojáky napoleonské armády, rozkmotřili.

Článek

Ten, který už léta hraje ve zdejších bojích Napoleona – starosta obce Zvěstov v podání Bolka Polívky – byl totiž kvůli své příliš vysoké postavě sesazen sousedním starostou (Marek Vašut). Ten pro nadcházející představení objednal místo něj „opravdického“ a ještě k tomu zahraničního herce malého vzrůstu.

Takovou potupu však dosavadní Napoleon nesnese a začne chystat odplatu v podobě převeliké svatby. Na té se má ctěnému a nepochybně hojnému publiku předvést jako ženich někdejší donchuán (i starostova žena v podání Zlaty Adamovské zjihne vzpomínkou) a světoběžník Tomáš (Miroslav Šimůnek). Ten se však vrátil na rodnou hroudu, aby tu ve vší skromnosti a tichosti pojal za manželku půvabnou Francouzku, kterou si za tím účelem přivezl, a do velkého spektáklu se mu nechce.

Eva Papoušková je podepsána pod televizním seriálem Pojišťovna štěstí, což by nebylo nutné připomínat, kdyby Svatba na bitevním poli, jejíž první verzi napsala už před dvanácti lety na FAMU a pak mnohokrát přepracovala, netrpěla všemi myslitelnými neduhy televizních seriálů.

Počínaje chatrnou zápletkou, kterou lze rozvíjet libovolnými směry, aniž to má jakýkoli smysl a význam pro základní děj, přes množství plevelných postav, které jsou v první chvíli třeba i zajímavě načrtnuty, ale postupně zcela nevyužity vyšumí (průvodce na Mohyle míru, neplodný rogalista, líný traktorista či místní blázen) až k absenci sebeméně překvapivé a zajímavé pointy.

Slavní herci a záblesky vtipu

Několik vcelku svižných dialogů či záblesků vtipnosti (právě tak na jeden díl seriálu) mnoho nezachrání, naopak všechno motání se kolem česko-francouzského přátelství zavání velmi nepříjemnou trapností. Zkušený a zručný režisér Dušan Klein začal tím, že získal výtečné herecké obsazení (vedle Polívky a Adamovské také například Josefa Somra či Jana Budaře) a tam, kde nejde o špičkové herce, znějí alespoň známá jména z oblasti seriálů (Jitka Čvančarová), soutěží miss a modelingu (Jana Doleželová) či muzikálů (Roman Vojtek).

Herecké výkony jsou díky tomu sice nevyrovnané, ale upřímně řečeno oni i ti výborní herci mají hodně co dělat, aby v nepropracovaných a v podstatě bezobsažných postavách vůbec obstáli. Zabydlení známými tvářemi je tedy hlavním lákadlem, dokonce možná nutností pro samu existenci filmu. Potvrzuje se také, že Klein jako inscenátor se mnohem lépe cítí v „básnickém“ humoru své slavné pentalogie, jak ji napsal Ladislav Pecháček než v drsných taškařinách bláznivé vesnické komedie.

Připomněla to mimochodem zrovna televize Nova, která je hlavním partnerem Svatby na bitevním poli a právě nyní zařadila do vysílání Troškovu sérii Slunce, seno…

I z bezděčného srovnání je zřejmé, že když například Troška natočí „hovno v posteli“, má to vtip, jenže když ve Svatbě tečou výkaly ze slavnostně otevírané kašny, je to jen nechutné. Vesnická komedie by při tom měla být hlavně legrace, byť třeba její humor nemusí být každému po chuti. Ve Svatbě je ho ale obecně méně než poskrovnu.

Komedií Svatba na bitevním poli tedy filmový rok příliš dobře nezačíná. Až se ale dostane do řádu komedií, pravidelně zaplňujících televizní program, přičte si nejspíš pár bodů k dobru. Je totiž vyzkoušeno a ověřeno, že pro obrazovku scénář seriálového typu stačí, defilé známých tváří překryje téměř všechny slabiny a jako třešnička na dortu pak zazní to, co je nyní, v kinech, téměř jedinou záchranou – báječná hudba Čechomoru.

Svatba na bitevním poli, Režie: Dušan Klein, scénář: Eva Papoušková, hrají: Bolek Polívka, Zlata Adamovská, Josef Somr, Jan Budař, Miroslav Šimůnek a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám