Hlavní obsah

Právníci ukončili jednání o knihovně, o výsledcích mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právníci, kteří radí týmu Národní knihovna ohledně případné stavby nové budovy této instituce, měli ve středu svou poslední schůzku. Nikdo ze zainteresovaných stran však nechce sdělit, které otázky právníci probírali, a jaká jsou jejich konečná stanoviska. Závěry dostanou až členové týmu Národní knihovna, který se sejde 17. ledna. Na otázky Práva nechtěl odpovídat ani primátor Pavel Bém.

Článek

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek, který se jako jediný člen týmu dnešního jednání právníků zúčastnil, řekl: "Právníci ukončili svou práci, dnes se sešli naposledy," řekl Ježek. Neupřesnil ale, zda se probírala například otázka regulérnosti mezinárodní architektonické soutěže, kterou někteří architekti či Česká komora architektů kritizují.

Ježek za vyhlašovatele soutěže trvá na svém stanovisku - na správnost soutěže dohlížela Mezinárodní unie architektů (UIA), podle jejíchž pravidel byla soutěž vypsána. Odmítá i takové námitky, podle nichž nemohou stát regule UIA nad českým zákonem.

Po svých dřívějších jednáních ale právníci například uvedli, že knihovna může stát i jinde v Praze než na původně vybraném místě na Letné, nebo že by bylo možné za určitých podmínek architektonický návrh upravovat. S přesnější podobou návrhu také přišel sám autor, když odmítl někdejší v médiích prezentované vizualizace. Na nich byl povrch stavby zelený, podle záměru autora by měl mít barvu šampaň, která by díky použité technologii opalizovala a jíž doplňuje fialová barva interiéru, jejíž intenzita se mění s výškou stavby.

Památkáři a architekti ještě nevědí

Další dva poradní sbory, památkáři a architekti, ještě své konečné postoje ale nemají, a tak lednové jednání týmu nebude podle Ježka poslední. Chybí totiž především požadované nové vizualizace návrhu, které budou hotové až počátkem února.

Tým Národní knihovna, jehož členy jsou vedle Ježka primátor Pavel Bém či autor vítězného návrhu architekt Jan Kaplický, vznikl v říjnu. Hledá řešení situace poté, kdy se proti stavbě postavili pražští zastupitelé za ODS. Původně chtěla komise mít výsledek svého jednání do konce roku, nyní se mluví o únoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám