Hlavní obsah

Český Sunflower Caravan proráží za moře

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská klubová parta Sunflower Caravan se dobře zapsala v irském Dublinu, kde hrála poslední den roku 2007. Jako předskokany si je vybral frontman známých The Frames Glen Hansard.

Článek

Sunflower Caravan rádi přijali pozvání jedné z nejznamnějších irských kapel, i když se kvůli leteckému transportu museli vzdát vlastních varhan "hammondek", které jsou příliš velké a těžké. Pro koncert si na místě půjčili menší varhany.

"Jakkoliv se však - ten večer nezvykle mnohonárodní - publikum zdálo zaskočené neznámou kapelou, už po první skladbě bylo z hlučného potlesku jasné, že došlo k porozumění," říká Michal Rejzek z D Smack U Promotion.

Skupina Sunflower Caravan je už u nás dobře známa svým agresivním a chytlavým způsobem hry na varhany. Používají je podobně jako jiné rockové skupiny kytaru. Na české scéně se stali poměrně unikátním jevem, jejich starší písně se dají přirovnat k úplně prvním skladbám původní sestavy Deep Purple, ty novější jsou podstatně popovější.

Hvězdný parťák

Hansard, který je v současnosti velkou hvězdou v Evropě i v Americe díky hudebnímu romantickému filmu Once, se s kapelou seznámil ve Valašském Meziříčí a navštívil i jejich koncert v Paříži. Jeho popularita by mohla pražské skupině pomoci.

Hansard získal např. cenu Americké asociace filmových kritiků BFCA za nejlepší filmovou píseň (Falling Slowly), začátkem prosince dostal cenu Asociace losangeleských filmových kritiků za nejlepší hudbu k filmu a je nominován i na dvě ceny Grammy. Společně s Hansardem je nominována i Češka Markéta Irglová, která hraje ve filmu Once hlavní roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám