Hlavní obsah

Polívkův filmový návrat na vesnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolek Polívka ztvárnil starostu Touchyna v českém filmu Svatba na bitevním poli. Je to můj filmový návrat do vesnice, kterou mám velice rád, říká v rozhovoru.

Článek

Představíte nám svého hrdinu?

Starosta Touchyn miluje a bere vážně svoji vesnici a bere vážně Napoleona a celé napoleonské války. Nejvíc ale bere vážně sám sebe, z toho roste ta komičnost jeho samotného a jeho přístupu k životu.

Čím je ve vaší filmografii posledních let tato role zajímavá?

Je to takový můj filmový návrat do vesnice, kterou mám velice rád, stejně jako vesničany.

Ve filmu hrají významnou roli rekonstrukce bitev. Vy bydlíte blízko Slavkova, kde se jedna z největších odehrála. Znáte z osobních zkušeností tuto problematiku?

Ano, mám řadu přátel, kteří do bitev jezdí buď za Rakušany nebo za Francouze, i na koních, a vím, že je to docela baví. Ale když jsem o tom něco víc četl, vím, že to byla strašná hrůza tahle napoleonské války. Nejenže tam zůstávali vojáci bez nohou, bez rukou, ale tisíce jich umíraly na hladomor, sněť, takže to byla velká tragédie, když se sešel na bitevním poli Napoleon ještě s dvěma “kolegy z práce”.

Reklama

Výběr článků

Načítám