Hlavní obsah

Tichá voda, která mele břehy popu

Novinky, Stanislav Dvořák

Devatenáctiletá Britka Adele Adkinsová ještě ani oficiálně nevydala desku a už uhranula kritiky. Podle BBC bude akustický pop-folk-soul mladičké zpěvačky, která obdivuje Ellu Fitzgeraldovou, hitem roku 2008.

Článek

Adele je zpěvačka, která by se dala vtěsnat někam mezi Kate Nashovou a Amy Winehousovou. Je méně soulová a méně taneční než druhá jmenovaná a vzhledem k minimálnímu doprovodu (akustická kytara nebo klavír) se veškerá pozornost soustředí na hlas, jenž je bez pochyb úchvatný. Zpěv působí skromně, obejde se bez exaltovaných gest typických pro některé soulové zpěvačky, je více „jazzy“.

Bývalá spolužačka Kate Nashové z umělecké školy uvádí jako své vzory Ettu James, Bjork, Carole Kingovou, Ellu Fitzgeraldovou, ale i Beatles a Marvina Gaye. Ve čtrnácti prý chtěla udělat dojem na kamarády a koupila si cédéčka Elly Fitzgeraldové. Později je skutečně začala poslouchat a snažila se napodobovat zpěv. „Strašně jsem je milovala,“ říká dnes, „zpívala jsem podle nich, a tak jsem zjistila, že to umím.“

Anketa

Poslechněte si ukázky a oznámkujte je jako ve škole:
1
72,6 %
2
9,7 %
3
7,2 %
4
2,7 %
5
7,8 %
Celkem hlasovalo 514 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám