Hlavní obsah

Herci podpoří stávkující scénáristy, nepřijdou na Zlaté globy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Další ránu dostalo předávání amerických filmových cen Zlatý globus, které je naplánováno na 13. ledna. Herecké sdružení SAG totiž v pátek oznámilo, že její členové budou ceremoniál bojkotovat, a podpoří tak americké scénáristy, kteří dnes stávkují přesně dva měsíce.

Článek

Pokud se předávání vůbec uskuteční, budou fotografové u červeného koberce marně čekat na hollywoodské hvězdy jako jsou George Clooney, Jodie Fosterová, Angelina Jolie, Johnny Depp či Tom Hanks, kteří patří mezi nominované na prestižní ceny předcházející Oscarům. Neúčast slavných herců zároveň může ohrozit sledovanost televizního přenosu.

Scénáristé ve středu oznámili, že při předávání Zlatých globů rozestaví k červeným kobercům stávkové hlídky. Sdružení filmových a televizních herců (SAG) o dva dny později uvedlo, že jejich členové přes tyto hlídky neprojdou. Po četných kontaktech s nominovanými herci a jejich zástupci v posledních týdnech je shoda na tom, že herci se Zlatých globů nezúčastní, uvedl prezident SAG Alan Rosenberg.

Zlaté globy uděluje hollywoodská Asociace zahraničních novinářů (HFPA). Její prezident Jorge Camara řekl, že se snaží najít řešení, aby se ceremoniál mohl konat. Televize NBC nicméně uvedla, že nic nemění na svých plánech předávání Zlatých globů vysílat, i když není jisté, kolik či zda vůbec některá z nominovaných hereckých hvězd na ceremoniál přijde.

Podle agentury AP show do pokladny asociace obvykle přináší kolem pěti miliónů dolarů (téměř 90 miliónů korun), mnohem větší zisky mívá ale NBC díky reklamním spotům. Zástupci herců NBC sdělili, že se hollywoodské hvězdy předávání globů zúčastní pouze v případě, že televize a producenti ceremoniálu dosáhnou provizorní dohody se stávkujícími scénáristy.

Sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA) stávkuje od 5. listopadu loňského roku, především kvůli tomu, že scénáristé chtějí větší podíl na zisku z internetové distribuce. Stávka mimo jiné zastavila natáčení některých úspěšných televizních seriálů, jako jsou například Zoufalé manželky, i velkorozpočtových filmů.

Jako první na stávku doplatily televizní talkshow. Tento týden se ale některé z nich na obrazovky vrátily. V televizi se díky dohodě se stávkujícími odbory WGA znovu objevil moderátor David Letterman a svou populární talkshow na kanálu NBC obnovil také Jay Leno.

Reklama

Výběr článků

Načítám