Hlavní obsah

Herecký koncert: Němec, Kostka, Vránová

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sálek pražského Divadla Ungelt se v posledních letech stává útočištěm těch, kdo touží prožít radost z výjimečných hereckých výkonů. Zásluhu na tom má jak ředitel divadla Milan Hein, který vybírá tituly s vizí konkrétních hereckých osobností, tak především režisér Ladislav Smoček, který v Ungeltu uplatňuje své umění neokázalé, na rozkrytí textu a detailně propracovaném herectví založené režie.

Článek

Jeho inscenace Bouřlivé jaro, Řidič paní Daisy, Perla Hollywoodu a já, Hra o manželství a naposledy Ledňáček jsou přehlídkou skvělých hereckých kreací předních herců střední a starší generace.

Ledňáček skotského dramatika Sira Williama Douglase Homea (1912 – 92) je konverzační komedie vybroušeného, suchého anglického humoru. Výchozí situaci zápletky tvoří nabídka k sňatku, opožděná o padesát let. Cecil byl zamilován do krásné slečny Evelyn, ale ta dala přednost jinému muži. Nyní, rovnou z pohřbu svého manžela, se ale rozjela ke svému bývalému ctiteli.

Ukazuje se však, že vybočit z padesát let vyjetých kolejí nebude snadné. A to ani pro komorníka Hawkinse, který je se svým pánem srostlý takřka manželským poutem a vidina změny ho neuvádí v nadšení. Nad šálkem tradičního čaje se tu hraje o promarněných šancích, nevyřčených větách a dotěrně se připomínajícím stáří. To vše bez sentimentu, s občas pěkně ostrým humorem, jehož nabroušené repliky padají ve výborném překladu Pavla Dominika jako trumfy v obratné karetní hře.

Ve středu pozornosti je Cecil Františka Němce, sršící i přes bolesti v zádech neodolatelným mužským šarmem, dojemně žárlivý a neobratný v pokusu sdělit své city Evelyn. Tu hraje Alena Vránová jako ráznou, špičatou ironií vládnoucí ženu, která má v rukou trumfy této hry, ale váhá je dát z ruky. S ryzí ženskou intuicí vytuší vše, co mezi nimi nestačilo dozrát k vyslovení, stejně jako vztah mezi Cecilem a jeho komorníkem.

V této roli září Petr Kostka. Jeho Hawkins je dokonale anglicky upjatý, ale jen do té doby, než je jeho pozice u pána zpochybněna. Pak se chová jako uražená a žárlivá heroina špatné předměstské tragédie. Všichni tři protagonisté jsou herecky perfektní. Jakoby si z paměti vyvolali doby společného působení v Komorním divadle, kde vládlo umění konverzačního herectví, a štědře jimi obdařují diváky.

Ledňáček je inscenace, při níž diváci slzí smíchy i dojetím. Herci ani režisér však ani o centimetr nesestoupí pod práh, který by emoci zlevnil na předstíraný kýč. Je to zkrátka staré dobré divadlo, při němž srdce pookřívá a duše se raduje.

William Douglas Home: Ledňáček, Překlad Pavel Dominik, režie a výprava Ladislav Smoček, kostýmy Jarmila Konečná. Česká premiéra 18. a 19. 12. 2007 v Divadle Ungelt 

Reklama

Výběr článků

Načítám